Στη Σόφια για να βρεθεί λύση. Το σκεπτικό για τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ

Στη Σόφια για να βρεθεί λύση. Το σκεπτικό για τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ
SOOC

Έχει ειπωθεί αρκετές φορές (και) από επίσημα ελληνικά χείλη ότι αν συναντηθούν Τσίπρας και Ζάεφ, θα είναι για να συμφωνηθεί η λύση στο ονοματολογικό, και όχι για να διαπιστωθεί η αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Με αυτό το σκεπτικό πρέπει να εξεταστεί και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια την προσεχή Πέμπτη στη Σόφια στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι συναντήσεις Κοτζιά και Ντιμιτρόφ υπήρξαν αρκετά παραγωγικές, ώστε σήμερα να συμπίπτουν οι εκτιμήσεις ότι υπάρχει ένα πλαίσιο λύσης που θα περιλαμβάνει δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα.

Η βασική ιδέα είναι η ΠΓΔΜ να δηλώσει στον ΟΗΕ την αλλαγή της συνταγματικής της ονομασίας και να δεσμευτεί για τις δεκάδες αλλαγές (λέγεται ότι είναι πάνω από 30) στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα 1-2 ετών.

Η συμφωνία θα ικανοποιεί και την απαίτηση της Αθήνας για αλλαγή στο όνομα και για ένα όνομα για όλες τις χρήσεις (στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και στις διεθνείς σχέσεις της).

Πόσο κοντά είμαστε σε λύση; «Πάνω από 70%», λένε διπλωματικοί παρατηρητές. Οι ίδιοι πάντως υπογραμμίζουν ότι αν δεν συμφωνηθεί το σύνολο της λύσης, δεν υπάρχει καμία λύση.

Μητσοτάκης: Στη Σόφια χωρίς τον Κουμουτσάκο

Χαρακτηριστικό της σημασίας που έχει η σύνοδος της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ότι στη Σόφια μεταβαίνει και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από την ΝΔ να στηρίξει μία κατ′ αρχήν συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ – και αν το κάνει ο Κ. Μητσοτάκης οι σχέσεις του με το ΕΛΚ την Γερμανία και τις Βρυξέλλες θα αποκτήσουν πολικές θερμοκρασίες.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί στη Σόφια χωρίς τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο. Μαζί με τον πρόεδρο της ΝΔ θα είναι ο γραμματέας διεθνών σχέσεων και Ε.Ε. του κόμματος Γιάννης Σμυρλής που είναι και πολιτικός φίλος του…

Δημοφιλή