ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28/05/2019 08:30 EEST

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας – Άτυπο δείπνο ηγετών της Ε.Ε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Αναμένεται να αναπτύξει και τις θέσεις της Ελλάδας για την στρατηγική ατζέντα της Ε.Ε. για την επόμενη πενταετία.

Στην συζήτηση των αρχηγών των κρατών μελών της Ε.Ε. για την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς συμμετέχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αναχωρεί για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο (δείπνο εργασίας) των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε,Ε., αλλά και στην προπαρασκευαστική συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.


Η συζήτηση θα αφορά την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών, ενώ το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στις διαβουλεύσεις για τους 5 ευρωπαϊκούς θεσμούς:
-προεδρία Ευρωπαϊκής Επιτροπής
-προεδρία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
-προεδρία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
-Ύπατος Εκπρόσωπος για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας
-διοίκηση Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη συζήτηση και αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προκειμένου να διαβουλευθεί με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
Οι αρχηγοί των κρατών μελών θα επανέλθουν στα θέματα αυτά κατά την τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20-21 Ιουνίου. Τότε εκτιμάται από διπλωματικές πηγές ότι θα μπορεί να ληφθούν συνολικά επί του πακέτου των διορισμών.
Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας θα δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το περίγραμμα των προσώπων που θα πρέπει να επιλεγούν, εστιάζοντας στο ότι θα πρέπει να στηρίζουν την ενότητα και τα ιδανικά της Ένωσης, όπως την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας θα επισημάνει ότι οι επιλογές των προσώπων θα πρέπει να δείχνουν μία Ε.Ε. πιο ελκυστικής προς τους πολίτες που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στην οικονομική και κοινωνική σύγκλιση και όχι στη λιτότητα.
Αυτά τα θέματα θα θέσει ο Αλ. Τσίπρας και στην σύνοδο των χωρών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου 2019. Επιπρόσθετα αναμένεται να αναπτύξει και τις θέσεις της Ελλάδας για την στρατηγική ατζέντα της Ε.Ε. για την επόμενη πενταετία.