Στο «μικροσκόπιο» τα ελληνικά ομόλογα

Η κυβέρνηση προετοιμάζει τις επόμενες εκδόσεις, αποφεύγοντας όμως να δεσμευτεί με χρόνο έκδοσης και ύψος των κεφαλαίων.
MarianVejcik via Getty Images

Βήμα προς βήμα παρακολουθούν οι αγορές την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα Ιταλικά ομόλογα η οποία σημειώθηκε μετά την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιταλικής κυβέρνησης και Κομισιόν, δεν ευνόησε ιδιαίτερα τα Ελληνικά ομόλογα.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι επενδυτές έχουν ακόμα στο «μικροσκόπιο» την Ελληνική Οικονομία με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων να επηρεάζονται από το αρνητικό κλίμα, αλλά να μην ευνοούνται αντίστοιχα από τις θετικές ειδήσεις. Όλα δείχνουν ότι ο δρόμος που έχει ακόμα να διανύσει η Οικονομία μέχρι να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι μακρύς.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η στάση των επενδυτών αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στις τιμές των ομολόγων. Οι αγορές ακόμα δεν δείχνουν διατεθειμένες να προσφέρουν ιδιαίτερα χαμηλό κόστος δανεισμού, τουλάχιστον μέχρι να επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Με δεδομένο ότι οι επενδυτές θα υπολογίζουν ως μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με άλλες χώρες να επενδύσουν στην Ελλάδα τα επιτόκια θα παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από τα επιθυμητά. Αυτή την εκτίμηση φαίνεται πως έχει αρχίσει να υπολογίζει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει στο σχεδιασμό των επόμενων εκδόσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προετοιμάζει τις επόμενες εκδόσεις τις οποίες προανήγγειλε, αποφεύγοντας όμως να δεσμευτεί με χρόνο έκδοσης και ύψος των κεφαλαίων που θα ζητήσει από τις αγορές.

Κρίσιμοι παράγοντες
Την πορεία των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων και ως εκ τούτου και το χρόνο τον οποίο η κυβέρνηση θα αποφασίσει να επιστρέψει στις αγορές, θα τον κρίνουν μια σειρά από σημαντικούς παράγοντες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Με δεδομένο ότι στόχος είναι η πρώτη κίνηση να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου, ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει στις αποφάσεις το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit, η έντονη κινητικότητα σε διάφορα μέτωπο που δείχνει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος Τραμπ, οι κινήσεις στο εσωτερικό της ΕυρωπαΪκής Ένωσης εν όψει και των Ευρωεκλογών και ο αστάθμητος παράγοντας έκτακτων γεγονότων θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία των αποδόσεων των ομολόγων.

Αντίστοιχα κρίσιμο ρόλο θα παίξουν και μια σειρά παράγοντες στο εσωτερικό της χώρας καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν επισταμένως τις εξελίξεις. Η πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, η μάχη μεταξύ των κομμάτων στο δρόμο προς τις εκλογές, οι εξαγγελίες που ενδεχομένως θα γίνουν το επόμενο διάστημα σχετικά με την οικονομία , αλλά και η «μάχη» των τραπεζών.

Ειδικά ο παράγοντας τράπεζες παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στο θέμα των Ελληνικών ομολόγων και μάλιστα πολυεπίπεδα. Αρχής γενομένης από τη δημιουργία κλίματος για τις ίδιες ότι ξεπερνούν τα προβλήματα των «κόκκινων» δανείων προκειμένου να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Σημαντικός όμως είναι και ο ρόλος που έχουν στην έκδοση Ελληνικών ομολόγων, καθώς είναι από τους βασικούς αγοραστές. Ως εκ τούτου η αύξηση του ορίου κατοχής κρατικών ομολόγων από τις Ελληνικές τράπεζες, το οποίο έχει περιοριστεί με απόφαση της ΕΚΤ από το Φεβρουάριο του 2015, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έκδοση Ελληνικών ομολόγων.