Στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου «ξεχασιάρηδες» και «υπναράδες» δικαστικοί αντιπρόσωποι

Ζητά από τους επόπτες να αναφέρουν άμεσα τυχόν προβλήματα από πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.
Eurokinissi

Φρένο σε ξεχασιάρηδες ή υπναράδες δικαστικούς αντιπροσώπους, αλλά και σε κάποιους οι οποίοι όπως στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου «χάθηκαν» επί ώρες επιχειρεί να βάλει εγκύκλιος του αρμόδιου Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, ζητώντας από τους επόπτες και εφόρους να αναφέρουν άμεσα τυχόν προβλήματα από πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους ως δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Η εγκύκλιος απευθύνεται προς τους Επόπτες και τους Εφόρους των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, τους Διευθύνοντες τα Πρωτοδικεία της Χώρας καθώς και τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας, καλώντας τους έως τις 25 Ιουνίου να αναφέρουν εγγράφως για ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν με ευθύνη των δικαστικών αντιπροσώπων.

«Ενόψει πλήθους καταγγελιών σε βάρος δικαστικών αντιπροσώπων, οι οποίοι εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους τους ή επιδεικνύουν έντονη αδιαφορία για την έγκαιρη ολοκλήρωση των υποχρεώσεών τους, παρακαλούμε, μετά το πέρας της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας, στις 25-6-2023, να μας αναφέρετε, εγγράφως, για ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν με ευθύνη των δικαστικών αντιπροσώπων, πλημμέλειες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (π.χ. ελλιπή ή εσφαλμένη συμπλήρωση πρακτικών), καθώς και καθυστέρηση στην παράδοση του εκλογικού υλικού» επισημαίνει η σχετική εγκύκλιος.

Τα περιστατικά στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου υπήρξαν εξάλλου χαρακτηριστικά για τον τρόπο λειτουργίας κάποιων δικαστικών αντιπροσώπων.

Στο «μικροσκόπιο» οι δικαστικοί αντιπρόσωποι: Ξέχασε το σάκο με τα ψηφοδέλτια και κατέληξαν στην… ανακύκλωση

Δικαστική αντιπρόσωπος σε εκλογικό τμήμα της Α’ Θεσσαλονίκης στο τέλος της διαδικασίας στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση συμπλήρωσε κανονικά τα βιβλία, όμως άφησε τα ψηφοδέλτια στο τμήμα, θεωρώντας πιθανόν ότι δεν χρειάζονται, καθώς οι ψήφοι είχαν πλέον καταγραφεί.

Όταν παρέδωσε τα εκλογικά βιβλία στο Πρωτοδικείο, ενημερώθηκε ότι έπρεπε να επιστρέψει το σύνολο του εκλογικού υλικού και εκεί συνειδητοποίησε το λάθος της. Όταν επέστρεψε στο εκλογικό τμήμα για να τα παραλάβει, συνειδητοποίησε πως αυτά είχαν πάει ήδη στην ανακύκλωση!

Σε βάρος της δικαστικής αντιπροσώπου κινήθηκε ήδη ποινική διαδικασία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρέπει να διωχθεί για παράβαση καθήκοντος και για παρακώλυση της εκλογικής διαδικασίας.

Σημειώνεται πως αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς η δικαστική αντιπρόσωπος είχε παραδώσει τα βιβλία με τα συνολικά αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων, θα δημιουργηθεί όμως ζήτημα σε περίπτωση ένστασης κάπου υποψήφιου βουλευτή, καθώς αυτές οι ψήφοι θα… λείπουν.

Με πληροφορίες από dikastiko.gr

Δημοφιλή