Στους 26 οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα- στα 892 τα κρούσματα

Εντοπίστηκαν 71 νέα κρούσματα.
|
.
.
Eurokinissi

Στα 892 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, συμπληρώνοντας πως σημειώθηκαν 4 θάνατοι, με το σύνολο πλέον να φτάνει τους 26.

Τα νέα κρούσματα είναι 71. Αυτή τη στιγμή 57 άτομα βρίσκονται σε ΜΕΘ και 54 είναι διασωληνωμένοι- οι περισσότεροι άνδρες. Από τους νεκρούς οι 21 είναι άνδρες και οι 5 γυναίκες. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, όλοι είχαν υποκείμενο νόσημα και ήταν ηλικιωμένοι εκτός από έναν- τον Γερμανό καθηγητή στην Κρήτη. 42 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο, «βρισκόμαστε ακόμη στη μάχη, μην πω στην αρχή της μάχης»- και ότι ο ιός μπορεί να προκαλεί και σοβαρά κρούσματα σε νέους. Όπως είπε, δεν έχουμε πορεία Ιταλίας, αλλά αν αρθούν τα μέτρα προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να προκύψει αντίστοιχη εικόνα.

Αναφερόμενος εκτενέστερα στον θάνατο του Γερμανού καθηγητή, ο κ. Τσιόδρας είπε πως πρόκειται για σπάνιο περιστατικό γνωστής επιπλοκής όσον αφορά τον κορονοϊό: «Εμφάνισε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα γνωρίζουμε αυτή την επιπλοκή που κάνει ο κορονοϊός και γι′ αυτό χορηγούμε ειδική αντιπηκτική αγωγή» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για σπάνια επιπλοκή που δεν αφορά το μεγάλο ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται.

Ο κύριος Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν περάσει τον κορονοϊό και τα συμπτώματά του στο σπίτι, τονίζοντας ότι ελάχιστοι από αυτούς εμφάνισαν μία επιδείνωση στην πορεία. Μιλώντας για τα τεστ όπου δείχνουν εάν κάποιος έχει χτίσει ανοσία στον κορονοϊό, είπε ότι όσοι βρεθούν να έχουν αντισώματα στο νέο ιό, θα έχουν ανοσία για τουλάχιστον δύο ή 3 χρόνια και υπό αυτή την έννοια θα είναι προστατευμένοι στο κοντινό μέλλον. «αυτοί θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα και ιδίως αν ανήκουν σε ομάδες πολιτών χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο την κρίσιμη αυτή ώρα, όπως είναι γιατροί και νοσηλευτές» κατέληξε.

Η εμπειρία των πρώτων ημερών δείχνει ότι η αναγκαιότητα των νέων μέτρων είναι ξεκάθαρη για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνανθρώπων, ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος της επιδεικνύει αξιέπαινη ωριμότητα και ψυχραιμία σε μια πραγματικά δύσκολη στιγμή. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι ο κορονοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις, επισήμανε επίσης.

Οι έλεγχοι καραντίνας το επόμενο διάστημα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς θα είναι σαρωτικοί σε όλη τη χώρα, και κάλεσε όσους εμπλέκονται στη διαδικασία απομόνωσης να είναι πλήρως συμμορφωμένοι με τις προβλεπόμενες διατάξεις.

Όπως είπε, 5.824 πολίτες- επαφές κρουσμάτων ή ταξιδιώτες από χώρες του εξωτερικού- βρίσκονται σε κατ οίκον καραντίνα σε όλη τη χώρα. Έχουν ολοκληρώσει το 7ημερο ή 14ημερο απομόνωσής τους, 825 πολίτες. Συνολικά έχουν γίνει 1116 μέχρι σήμερα δειγματοληπτικοί έλεγχοι και 92 πολίτες έχουν βρεθεί εκτός του σπιτιού τους με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί το πρόστιμο των 5000 ευρώ και να τους ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Ανέφερε επίσης ότι στο κάλεσμα εθελοντικής προσφοράς στο Σύστημα Υγείας έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα 8.785 επαγγελματίες υγείας και γενικά άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή τη φάση το σύστημα.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος της επιδεικνύει αξιέπαινη ωριμότητα και ψυχραιμία σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα περί εξάπλωσης του ιού στην Ιταλία από το φθινόπωρο, ο κ. Τσιόδρας είπε πως, αν ήταν έτσι με την ταχύτητα που διαδίδεται ο ιός θα είχαμε δει μια επιδημία να χτυπά από τον Οκτώβριο- όπως σχολίασε, αυτό το σενάριο φαίνεται να ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να το τεκμηριώνουν.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)