Τα ελληνικά τουριστικά γραφεία ηγούνται της νέας εποχής του ελληνικού τουρισμού

Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΗΑΤΤΑ, ανέδειξε τον ρόλο που διαδραματίζουν τα τουριστικά γραφεία στο σήμερα και κυρίως στο αύριο της Ελλάδας.
HATTA

Με υβριδικό τρόπο, φέτος, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΗΑΤΤΑ, στην Αθήνα.

Παρακολούθησα μέρος της εκδήλωσης, στην οποία βρέθηκαν υπουργοί και εκπρόσωποι φορέων του τουρισμού, δίνοντας το δικό τους στίγμα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Ο Νίκος Κελαϊδίτης, πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, παρουσίασε το ανανεωμένο λογότυπο του Συνδέσμου, όπου συμβολικά απεικονίζεται μια κολώνα στήριξης για ολόκληρο τον κλάδο των τουριστικών γραφείων στην Ελλάδα, την οποία αντιπροσωπεύει ο Σύνδεσμος, ενώ προστέθηκε και η χρονολογία ίδρυσής του (1927), υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους Συνδέσμους στον ελληνικό τουρισμό.
Στον απολογισμό της περασμένης χρονιάς, δόθηκε έμφαση στη διευρυμένη συμμετοχή μελών στο δίκτυο του ΗΑΤΤΑ και παρουσιάστηκε η νέα, χρηστική ιστοσελίδα του Συνδέσμου που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες ενημέρωσης των ταξιδιωτικών γραφείων-μελών του.
Επίσης, ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ αποκάλυψε ότι τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί αντίστοιχο μνημόνιο με τον Δήμο Αθηναίων.
Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στο επιτυχημένο rebranding και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την Ελλάδα, που αποτελούν την εγγύηση ότι ο ελληνικός τουρισμός βαδίζει σε ανοδική πορεία, τονίζοντας ότι ο ΗΑΤΤΑ αποτελεί ισχυρό συνεργάτη του Υπουργείου.
Επίσης, υπογράμμισε ότι τα τουριστικά γραφεία είναι η κύρια δύναμη που μπορεί να φέρει αποτελέσματα στον ελληνικό τουρισμό. «Πρόθεση του Υπουργείου είναι η στρατηγική για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, την προσφορά μοναδικών εμπειριών, την επέκταση της σεζόν και όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς εσάς», τόνισε ο υπουργός, καθώς μόνο οι επαγγελματίες του ελληνικού τουρισμού φέρνουν μαζικά τους επισκέπτες και πάλι στην Ελλάδα.
Καταλήγοντας, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «Υπάρχουν πολλοί προορισμοί; Ναι. Σαν την Ελλάδα; Όχι», καλώντας τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών φορέων οργανωμένου τουρισμού, που παρακολούθησαν τη γενική συνέλευση, να φέρνουν τουρίστες στην Ελλάδα όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και το Φθινόπωρο και την Άνοιξη, καθώς η χώρα μας διαθέτει πλούτο προορισμών και εμπειριών.
«Ο τουρισμός είναι ομαδικό σπορ και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με ισχυρές συνέργειες με τον κλάδο, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Άλλωστε αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος για την Ελλάδα. Ετοιμαστείτε για το 2023, γιατί θα έχουμε πολύ δουλειά», τόνισε ο υπουργός.
Παρών στην Συνέλευση και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επισήμανε ότι το 2022 θα είναι μια από τις καλύτερες τουριστικές σεζόν που είχαμε ποτέ, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Χωρίς εσάς ο τουρισμός παραμένει ένα μικρό κομμάτι της οικονομίας, το οποίο μόνο εσείς οι επαγγελματίες μπορείτε να το μεγεθύνετε», είπε, αναφερόμενος στα τουριστικά γραφεία, τονίζοντας ότι υπάρχουν ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία και η Αναπτυξιακή Τράπεζα που καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες των τουριστικών γραφείων, ενώ η κυβέρνηση διερευνά τρόπους αντιμετώπισης της ζημιάς που προκλήθηκε στα τουριστικά γραφεία που δραστηριοποιούνταν στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Κάνοντας μνεία στην προσέλκυση πολλών μεγάλων αλυσίδων ξενοδοχείων στην Ελλάδα, οι οποίες ανοίγουν δυνατότητες για προσέλκυση πιο ποιοτικού τουρισμού και, ο υπουργός είπε ότι «αν προσελκύσουμε επισκέπτες υψηλότερου εισοδήματος και διευρύνουμε την τουριστική περίοδο, θα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».
Στη Συνέλευση η Ολυμπία Αναστασοπούλου, γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, τόνισε ότι στα ελληνικά αεροδρόμια έχουν προστεθεί 43 νέα δρομολόγια, 6 νέες αεροπορικές εταιρίες και 8 νέοι προορισμοί για αυτό το καλοκαίρι, ενώ η Ελλάδα προετοιμάζεται για πτήσεις-ρεκόρ από τις ΗΠΑ μέχρι και τον Οκτώβριο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Δήμου Αθηναίων, Βαγγέλης Βλάχος, ανέδειξε την ανάγκη η Αθήνα να κτίσει νέες συνέργειες και να επανεκκινήσει τον τουρισμό της με διαφορετικό τρόπο, προσελκύοντας επισκέπτες οι οποίοι θα μπορούν να ανακαλύψουν περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος σε αυτήν.
Η δε γενική διευθύντρια Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη, αποκάλυψε ότι η Εθνική Τράπεζα ανανεώνει για άλλη μια χρονιά το ειδικό προϊόν–συνεργασία της Ομοσπονδίας και της Εθνικής Τράπεζας, για τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (FedHATTA – National Bank Pack) για τα ελληνικά τουριστικά γραφεία.

Τη γενική συνέλευση παρακολούθησαν επίσης, ο πρόεδρος της FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου, Στέλος Μάντζαρης, η Σίσσυ Λυγνού, πρόεδρος HAPCO, και η Ειρήνη Τόλη, επίτιμη πρόεδρος του HAPCO - καθώς και εκπρόσωποι φορέων οργανωμένου τουρισμού από την ECTAA, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Γαλλία και την Πολωνία, οι οποίοι στη συνέχεια μετείχαν στην ημερίδα του ΗΑΤΤΑ «Re-Ally Tourism. The Hellenic and European Travel Agents Initiative», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης

Popular in the Community