Τα Ιμαλάια αλλιώς μέσα από τον φωτογραφικό φακό του μικρού Τένζινγκ

Ο νεαρότερος φωτογράφος του Dazed, είναι έξι χρονών.
#tenzingthephotographer / Instagram
#tenzingthephotographer / Instagram
#tenzingthephotographer / Instagram

Ο νεότερος φωτογράφος που φωτογράφισε για το Dazed είναι ο μόλις έξι χρονών Τένζινγκ από το Νεπάλ. Οι φωτογραφίες του κοσμούν το τεύχος Άνοιξη 2022 του περιοδικού.

Ο μικρός Νεπαλέζος είναι ένα από τα 100 μικρά που εμφανίστηκαν στο «Becoming You» της Apple TV+, μια σειρά έξι επεισοδίων που εξερευνά το πώς οι πρώτες 2.000 μέρες της ζωής στη Γη επηρεάζουν την ιστορία ενός προσώπου. Στο πρώτο επεισόδιο, με τίτλο «Ποιος Είμαι Εγώ;», που εξετάζει την εξέλιξη της ταυτότητας ενός παιδιού, εμφανίζεται ο Τένζινγκ. Ήταν τριών χρόνων τότε και τον παρατηρούμε να τραβάει με εμμονή φωτογραφίες τη στιγμή που η μητέρα του παλεύει να τον ντύσει για το σχολείο. Τρέχει γύρω στο χωριό στους λόφους των Ιμαλαΐων και φωτογραφίζει ό,τι συναντά: κοτόπουλα, εργάτες που κουβαλούν τα εργαλεία τους και μικρολεπτομέρειες όπως ένα μοτίβο σε ένα σακάκι ή έναν λάκκο με χαλίκια, όλα εκείνα που τον γοητεύουν. Σκηνοθετεί μια αυθόρμητη φωτογράφιση ενός φίλου του καθ′ οδόν προς το σχολείο, λέγοντάς του να «στηθεί σωστά». Λίγα χρόνια αργότερα, το πάθος του για τη φωτογραφική μηχανή παραμένει ακλόνητο.

instagram.com/dazed
instagram.com/dazed
instagram.com/dazed

Στη βάρκα, ο Τένζινγκ σηκώνει τη φωτογραφική μηχανή του και αρχίζει να φωτογραφίζει τον Ιμρουχ Ασα, διευθυντή μόδας του Dazed, ο οποίος με τη δική του μηχανή φωτογραφίζει τον μικρό Νεπαλέζο. «Μ′ αρέσει να σας τραβάω φωτογραφία, φωτογραφίες ανθρώπων» λέει ο Τένζινγκ. Και φωτογραφίες ζώων; Κουνάει καταφατικά το κεφάλι του. Καμηλοπαρδάλεις, λιοντάρια, αετούς, γύπες και τίγρεις, κατά προτίμηση· είχε κάποτε δει μια τίγρη στο δάσος. Κάποια στιγμή σηκώνει τα μάτια του στον ουρανό: «Έρχεται ένα αεροπλάνο. Θα τραβήξω φωτογραφία». Καθώς η βάρκα πλησιάζει στην όχθη, ο Ασα ρωτάει τον Τενζινγκ τι σκέφτηκαν οι φίλοι του για τη φωτογράφιση. «Δεν είπαν τίποτα» κούνησε τους ώμους του.

Όπως σημειώνει το περιοδικό, η φωτογράφιση του 6χρονου Νεπαλέζου για το τεύχος Άνοιξη 2022 σηματοδοτεί μια πρωτιά στην ιστορία των πρωτιών για το Dazed. Αυτό το τεύχος εξερευνά το τι ξέρουμε από την προσωπική και κοινή πολιτιστική κληρονομιά μας και το πώς τη διαχειριζόμαστε δημιουργικά.

ΠΗΓΗ: dazeddigital.com , ΑΠΕ.