Τα Ιμαλάια εκπέμπουν SOS: Η χαμηλή χιονόπτωση απειλεί την παροχή νερού σε 2 δισ. ανθρώπους

Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων και του Χίντου Κους τροφοδοτούν 10 από τους μεγαλύτερους ποταμούς παγκοσμίως.
shaifulzamri via Getty Images

Μια «ασυνήθιστη» χρονιά. Εκατομμύρια άνθρωποι που βασίζονται στο λιώσιμο του χιονιού των Ιμαλαΐων για την παροχή πόσιμου νερού αντιμετωπίζουν έναν «πολύ σοβαρό» κίνδυνο έλλειψης φέτος λόγω της πτώσης των χιονοπτώσεων, προειδοποιούν οι επιστήμονες σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου.

«Αυτό είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για τους ερευνητές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις κοινότητες», δήλωσε ο Sher Muhammad, συγγραφέας της έκθεσης που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Κέντρο για την Ολοκληρωμένη Ορεινή Ανάπτυξη.

«Η μικρή συσσώρευση χιονιού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο έλλειψης νερού, ιδιαίτερα φέτος », τόνισε. «Φέτος, η αντοχή στο χιόνι (18,5% κάτω από το κανονικό) είναι η δεύτερη χαμηλότερη τα τελευταία 22 χρόνια, ακριβώς πίσω από το ρεκόρ του 19% που σημειώθηκε το 2018», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νερό για την επιβίωση 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων

Όμως, το χιόνι και ο πάγος των Ιμαλαΐων παρέχουν μια βασική πηγή νερού για τα 240 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε ορεινές περιοχές και άλλα 1,65 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε κοιλάδες σε πολλές χώρες, αναφέρει η έκθεση.

Πράγματι, το λιώσιμο του χιονιού τροφοδοτεί περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής ροής 12 μεγάλων λεκανών απορροής ποταμών στα Ιμαλάια, που πηγάζουν από υψόμετρο, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο πάγος και το χιόνι στους ορεινούς όγκους του Χίντου Κους και των Ιμαλαΐων που εκτείνονται σε 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, την Κίνα, την Ινδία, τη Μιανμάρ, το Νεπάλ και το Πακιστάν, είναι σημαντική πηγή νερού για τα ποτάμια που διαρρέουν μέσα από 16 χώρες και παρέχουν πόσιμο νερό σε 240 εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς και για 1,65 δισεκ. άλλους στις κοιλάδες κάτω από τα βουνά.

Συγκεκριμένα, οι παγετώνες των Ιμαλαΐων και του Χίντου Κους τροφοδοτούν 10 από τους μεγαλύτερους ποταμούς παγκοσμίως - ανάμεσά τους ο Γάγγης, ο Κίτρινος Ποταμός, ο Μεκόνγκ, ο Ινδός και ο Ιραουάντι- και προσφέρουν έμμεσα ή άμεσα τροφή, ενέργεια και έσοδα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Η λεκάνη του Γάγγη, που διασχίζει την Ινδία, γνώρισε τη «χαμηλότερη αντοχή στο χιόνι» που έχει καταγραφεί ποτέ από το Icimod, 17% λιγότερο από το μέσο όρο. Η λεκάνη απορροής του ποταμού Χελμάντ του Αφγανιστάν κατέγραψε τα δεύτερα χαμηλότερα επίπεδα αντοχής στο χιόνι, φθάνοντας το 32% κάτω από το κανονικό.

Τέλος, η λεκάνη του Ινδού σημείωσε πτώση 23% σε σύγκριση με το κανονικό, ενώ η λεκάνη του Βραχμαπούτρα, που φτάνει στο Μπαγκλαντές, κατέγραψε αντοχή στο χιόνι «ιδιαίτερα κάτω από το κανονικό» , στο 15%.

Δημοφιλή