ΔΙΕΘΝΕΣ
24/03/2020 11:15 EET

Τα «μαζεύει» ο Τραμπ: Δεν φταίνε οι ασιατικής καταγωγής Αμερικανοί για την εξάπλωση του ιού

Μετά τα περί «κινεζικού ιού».

ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό ως προς τον χαρακτηρισμό της πανδημίας του κορονοϊού ως «κινεζικού ιού», δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ασιάτες- Αμερικανοί δεν ευθύνονται για την εξάπλωση της ασθένειας και πρέπει να προστατευτούν.

Νωρίτερα τη Δευτέρα οι New York Times, επικαλούμενοι οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων και ερευνητές, ανέφεραν ότι υπήρξε άνοδος φραστικών και σωματικών επιθέσεων εναντίον ασιατικής καταγωγής Αμερικανών.

Ο Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα κλιμάκωσε τη ρητορική του απέναντι στην Κίνα για τον κορονοϊό, υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο θα έπρεπε να είχε δράσει ταχύτερα για να προειδοποιήσει τον κόσμο μετά το ξέσπασμα της επιδημίας εκεί. Επίσης απέρριψε τις επικρίσεις πως ο χαρακτηρισμός «κινεζικός ιός» είναι ρατσιστικός.

Παράλληλα προσπέρασε ερώτηση δημοσιογράφου την Τετάρτη σχετικά με το αν ήταν πιθανώς επιβλαβές για τους ασιατικής καταγωγής Αμερικανούς να χαρακτηρίζεται έτσι η ασθένεια, καθώς και για έναν ανώνυμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου που φέρεται να την χαρακτήρισε ανεπίσημα «kung flu».

Τη Δευτέρα ο Τραμπ έγραψε στο Twitter πως «είναι πολύ σημαντικό να προστατέψουμε απόλυτα την ασιατική- αμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ και ανά τον κόσμο. Είναι θαυμάσιοι άνθρωποι, και η εξάπλωση του ιού....δεν είναι ευθύνη τους, με κανέναν τρόπο ή μορφή. Συνεργάζονται στενά μαζί μας για να τον ξεφορτωθούμε. ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!».

Ο τραμπ επανέλαβε τα σχόλια σε συνέντευξη Τύπου με την ειδική ομάδα για τον κορονοϊό. «Φαίνεται πως ίσως υπήρξαν κάποια κακά σχόλια προς τους Ασιάτες- Αμερικανούς στη χώρα μας και δεν μου αρέσει αυτό καθόλου...οπότε ήθελα να επισημάνω, επειδή κατηγορούν την Κίνα, και κάνουν δηλώσεις προς θαυμάσιους Αμερικανούς που τυχαίνει να είναι ασιατικής καταγωγής, δεν θα αφήσω να συμβεί αυτό».

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει την Κίνα και τους χειρισμούς της στο ξέσπασμα του κορονοϊού, αλλά έχει αποφύγει τις επικρίσεις προς τον πρόεδρό της, Σι Τζινπίνγκ. Την Παρασκευή είπε ότι σέβεται βαθιά την Κίνα και τον Σι, αλλά πρόσθεσε πως ήταν ατυχές πως ο κορονοϊός άρχισε στην Κίνα και τέθηκε εκτός ελέγχου. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο είπε ότι η καθυστέρηση του Πεκίνου στον διαμοιρασμό πληροφορίας σχετικά με τον ιό έχει δημιουργήσει κινδύνους για ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ταυτόχρονα, ο Τραμπ και η κυβέρνησή του έχουν απορρίψει με οργή κάποιες προσπάθειες Κινέζων αξιωματούχων να αποδώσουν την ευθύνη για τον ιό στον στρατό των ΗΠΑ.

Η διένεξη αυτή είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που είναι ήδη τεταμένες λόγω μιας σειράς θεμάτων, από το εμπόριο μέχρι την ελευθερία του Τύπου. Μιλώντας στο AXIOS και τo HBO το Σαββατοκύριακο, ο πρέσβης της Κίνας στην Ουάσινγκτον φάνηκε να λαμβάνει αποστάσεις από εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών που κατηγόρησε τον στρατό των ΗΠΑ για τον ιό, λέγοντας ότι η προέλευσή του θα εξακριβωθεί από επιστήμονες, όχι από διπλωμάτες.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων, πως οι κλινικές δοκιμές για ένα πιθανό φάρμακο κατά του φονικού κορονοϊού θα αρχίσουν σύντομα στη Νέα Υόρκη, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι o συνδυασμός του φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη, που χορηγείται κατά της ελονοσίας, και του αντιβιοτικού azithromycin μπορεί να χτυπήσει την εξάπλωση του κορονοϊού.

«Οι κλινικές δοκιμές στη Νέα Υόρκη θα αρχίσουν με υπάρχοντα φάρμακα τα οποία είναι ενδεχόμενο να αποδειχτούν αποτελεσματικά κατά του κορονοϊού. Έχουμε 1.000 δόσεις που θα μοιραστούν αύριο [σήμερα]» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)