Τα μυστικά του πραγματικού ηγέτη

Πρέπει να μοχθήσει, να παλέψει και να αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία την ποιότητα, την αξία και τη διαφορά του.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Σε κάθε επιχείρηση, οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά. Οι πρώτες ύλες επίσης κάνουν τη διαφορά. Η εταιρική κουλτούρα και φιλοσοφία κάνουν και αυτές τη διαφορά. Το σωστό marketing και η επικοινωνία; Βεβαίως. Όμως, αυτό που κάνει τη διαφορά περισσότερο από όλα είναι πάντα, ένα και μόνο. Η ηγεσία.

Ο ηγέτης είναι κάτι παραπάνω από 5 λατινικά αρχικά γράμματα. Είναι η συνδετική κόλλα που κρατά την επιχείρηση ενωμένη. Είναι ο καρπός πίσω από τα δάχτυλα που είναι ενωμένα σαν γροθιά. Είναι ο καπετάνιος στα δύσκολα, αλλά και αυτός που βρίσκεται πάντοτε σε επιφυλακή στα “εύκολα”.

Δείτε παρακάτω τα μυστικά ενός πραγματικού ηγέτη. Εύχομαι να δείτε τον εαυτό σας!

Ο πραγματικός ηγέτης έχει πάντοτε στρατηγική σκέψη

Ο ηγέτης είναι στρατηγός. Μπορεί πάντοτε να εξηγήσει γιατί πήρε την οποιαδήποτε απόφασή του, πού αποσκοπεί και τι θέλει να πετύχει. Στην ατζέντα του, πριν και πάνω από οτιδήποτε άλλο, υπάρχει η ερώτηση “γιατί;”. Η στρατηγική σκέψη προφυλάσσει τον πραγματικό ηγέτη από αποφάσεις παρμένες “εν θερμώ” που πιθανώς να συνάδουν με το ρεύμα της εποχής (“μπήκαμε στο TikTok γιατί μπήκαν όλοι”).

Εάν θεωρείτε λοιπόν τον εαυτό σας πραγματικό ηγέτη, αλλά δεν μπορείτε να εξηγήσετε γιατί πήρατε μία σημαντική απόφαση (ή την εξηγείτε βάσει “προαισθήματος”), πρέπει να σκεφθείτε ξανά.

Ο πραγματικός ηγέτης δεν βλέπει εχθρούς – βλέπει ευκαιρίες

Άπειρες οι φορές που έχει ακουστεί στα εσωτερικά meetings η “κήρυξη του πολέμου” στον ανταγωνιστή, μέσα από τη λογική “εμείς ή αυτοί”. Όμως, δεν είναι έτσι. Ο πραγματικός ηγέτης ποτέ δεν βλέπει το επιχειρείν ως παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Το δικό του κέρδος δεν αντιστοιχεί πάντα σε απώλεια κάποιου άλλου.

Εκεί που κάποιοι βλέπουν μία σκληρή παρτίδα πόκερ, ο πραγματικός ηγέτης βλέπει πιθανές ευκαιρίες και, γιατί όχι, συμμαχίες και συνεργασίες. Η αγορά είναι γεμάτη από ταλαντούχους επαγγελματίες που κάνουν αυτό που κάνετε και εσείς, κάποιες φορές το ίδιο καλά ή και καλύτερα από εσάς. Οι ανταγωνιστές σας δεν είναι απειλή! Είναι ευκαιρία.

Ο πραγματικός ηγέτης δεν είναι αλάνθαστος

Όπως και στα πάντα στη ζωή, κανείς δεν μπορεί να είναι σωστός στα πάντα. Ο προπονητής μιας ποδοσφαιρικής ομάδας δεν θα έχει ποτέ μόνο επιτυχημένες μεταγραφές – αν το έκανε, θα έπαιρνε κάθε χρόνο το Πρωτάθλημα Ελλάδας, το Κύπελλο και το Champions League.

Παρομοίως και ο ηγέτης θα κάνει και αυτός λάθη – και κάποιες φορές σημαντικά: ο Steve Jobs αφαίρεσε τον ανεμιστήρα από τον Apple III γιατί θεωρούσε ότι έκανε πολύ θόρυβο (!) με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του προϊόντος (τελικά αποσύρθηκε από την αγορά). Τα λάθη είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι.

Ο πραγματικός ηγέτης κάνει πάντα homework

Το Χόλυγουντ έχει δημιουργήσει πολλά στερεότυπα: οι αστυνομικοί είναι μόνιμα στο δρόμο κυνηγώντας τους κακούς και σπάνια κάνουν δουλειά γραφείου (στην πραγματικότητα γίνεται το ακριβώς αντίθετο) και ο επιχειρηματίας έχει πάντα διόραση και μοναδικές ιδέες που του έρχονται πέντε – πέντε καθώς παρακολουθεί τη Νέα Υόρκη από τον 75ο όροφο.

Όμως, δεν είναι ποτέ έτσι. Ο ηγέτης πρέπει να κάνει έρευνα, να μιλήσει με ειδικούς, να πάρει τη γνώμη ανθρώπων που ξέρουν καλύτερα από αυτόν, και μόνο τότε να προχωρήσει στην απόφασή του. Ηγέτης χωρίς homework δεν υπάρχει.

Ο πραγματικός ηγέτης δεν έχει μαγικό ραβδί

Τέλος, μία, και ίσως η μεγαλύτερη παρανόηση για τον πραγματικό ηγέτη, είναι ότι, με κάποιο τρόπο, έχει ένα “μαγικό ραβδί” και μεταμορφώνει τους πάντες γύρω του σε πιστούς ακολούθους με τη δύναμη των ιδεών του, της προσωπικότητάς του και του ταλέντου του. Τίποτα πιο μακριά από την πραγματικότητα!

Ο πραγματικός ηγέτης, όπως όλοι, θα πρέπει να περάσει και αυτός τα τεστ της διαφωνίας (κάποιες φορές και δικαιολογημένης) των συνεργατών του, αλλά και της ανασφάλειας ανθρώπων που πιθανώς να μην θέλουν να αλλάξουν το status quo. Τίποτα δεν είναι εύκολο και ξεκούραστο για έναν ηγέτη. Πρέπει να μοχθήσει, να παλέψει και να αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία την ποιότητα, την αξία και τη διαφορά του.

Αυτός είναι ο πραγματικός ηγέτης!

Θέμης Σαρανταένας

Σύμβουλος Μάρκετινγκ