Τα σπερματοζωάρια μειώνονται παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια

Οι μελέτες είχαν αναλύσει δείγματα σπέρματος από συνολικά 57.000 άνδρες σε 53 χώρες.
MedicalRF.com via Getty Images

Τα τελευταία 50 χρόνια, η μέση συγκέντρωση ανθρώπινου σπέρματος μειώθηκε κατά 51,6%. Στο ίδιο διάστημα ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά 62,3%, επίσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Human Reproduction Update.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση 223 μελετών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1973 και 2018.

Οι μελέτες είχαν αναλύσει δείγματα σπέρματος από συνολικά 57.000 άνδρες σε 53 χώρες, αναφέρει η Ναταλί Χούετ του Euronews Next.

Η εν λόγω μελέτη έρχεται μετά από μια παρόμοια του 2017 με συμμετέχοντες αρκετούς από τους ίδιους συγγραφείς που διαπίστωσε αντίστοιχη μείωση.
Ενώ η προηγούμενη μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως σε ανθρώπους στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία, η νέα ανάλυση περιλαμβάνει δεδομένα από τη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική, σύμφωνα με την Κάρεν Γουέιντρόου της USA Today.

Ωστόσο, οι φόβοι για μείωση του σπέρματος που σε μεγάλο βαθμό ξεκίνησαν όταν κυκλοφόρησε η μελέτη του 2017, μπορεί να είναι και υπερβολικοί, σημείωνε η Ράσελ Ε. Γκρός στους New York Times πέρυσι.

Δεν είναι σαφές τι θα σήμαινε πραγματικά ο χαμηλότερος αριθμός σπερματοζωαρίων για την ανθρώπινη γονιμότητα. «Δεν βλέπουμε [τον αριθμό των σπερματοζωαρίων] να προβλέπει πολλά πράγματα», δήλωσε στους Times η Ζερμέν Μ. Μπάκ Λούις, ειδικός σε θέματα αναπαραγωγής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον.

Άλλοι ερευνητές προειδοποιούν επίσης ότι είναι δύσκολο να βρεθούν οριστικές αποδείξεις για τη μείωση, καθώς τα επίπεδα του σπέρματος είναι δύσκολο να καταγραφούν, αναφέρει το Smithsonianag.

«Η μέτρηση του σπέρματος, ακόμη και με την τεχνική του χρυσού προτύπου της αιμοκυτταρομέτρησης [της εργαστηριακής διαδικασίας], είναι πραγματικά δύσκολη», λέει ο Άλαν Πάσεϊ, ο οποίος μελετά το σπέρμα και την ανδρική αναπαραγωγική υγεία στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η μελέτη του αριθμού των σπερματοζωαρίων είναι μια πρόκληση, αλλά «είναι μάλλον κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε σοβαρά και να εξετάζουμε», λέει στη USA Todayο Μπρούς Ρένμον, ειδικός στις ανδρικές αναπαραγωγικές διαταραχές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Πέρα από το ζήτημα της γονιμότητας, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων θεωρείται ότι είναι δείκτης άλλων προβλημάτων υγείας. Ο φτωχός αριθμός σπερματοζωαρίων συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, λέει ο Μίκαελ Άισενμπέργκ, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που δεν συμμετείχε στη μελέτη, στην Γκρέις Βαν Ντίλεν της Environmental Health News.