ΔΙΕΘΝΕΣ
03/04/2019 12:54 EEST | Updated 03/04/2019 12:59 EEST

Ταυτοποιήθηκε η τελευταία επιζήσασα του αμερικανικού δουλεμπορίου

Η ίδια πιστεύει πως η Σάλλυ ήταν 12 ετών όταν επιβιβάστηκε σε ένα από τα μοιραία πλοία για τις ΗΠΑ.

Την τελευταία επιζήσασα του πλοίου που μετέφερε σκλάβους στις ΗΠΑ το 1860, κατάφερε να ταυτοποιήσει ακαδημαϊκός από το πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ.

Πρόκειται για την Σάλλυ Σμιθ που απήχθη από τα δυτικά της Αφρικής και έζησε μέχρι το 1937 στην Αλαμπάμα, παραμένοντας στη φυτεία όπου είχε υποδουλωθεί.

Η Χάνα Ντάρκιν ήταν η ακαδημαϊκός που έφτασε στην αποκάλυψη, ερευνώντας αρχεία απογραφής. Μέχρι στιγμής, ο τελευταίος επιζών που είχε αναγνωριστεί, είχε πεθάνει το 1935. Η Ντάρκιν δήλωσε πως είναι σοκαριστικό ότι «το δουλεμπόριο είναι ακόμα τόσο ζωντανό στη μνήμη μας».

Η ίδια πιστεύει πως η Σάλλυ ήταν 12 ετών όταν επιβιβάστηκε σε ένα από τα μοιραία πλοία για τις ΗΠΑ, με σκοπό να πουληθεί, μαζί με άλλα 100 άτομα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Στις ΗΠΑ, πουλήθηκε στην Αλαμπάμα σε έναν τραπεζίτη και ιδιοκτήτη φυτειών με το επώνυμο Σμιθ. Παρόλο που η δουλεία καταργήθηκε πέντε χρόνια μετά την άφιξή της στις ΗΠΑ, η Ρεντόσι, όπως ήταν το όνομά της, παρέμεινε στο ίδιο σπίτι με το ίδιο αφεντικό, τον άντρα της,που είχε επίσης απαχθεί από τη Δυτική Αφρική και την κόρη τους.

Η Ντάρκιν αναφέρει ότι ορισμένες λεπτομέρειες για την ιστορία της Ρεντόσι είχαν καταγραφεί τον 20ό αιώνα, όταν ιστορικοί και ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων άρχισαν να καταγράφουντις εμπειρίες της τελευταίας γενιάς σκλάβων που ήρθαν από την Αφρική.

Έτσι, συγκεντρώνοντας τα κομμάτια της ιστορίας και ταιριάζοντάς τα με την απογραφή και τα δημόσια έγγραφα, διαπίστωσε ότι η γυναίκα είχε ζήσει στο Σέλμα της Αλαμπάμα μέχρι το θάνατό της, σε ηλικία περίπου 90 ετών. Δεν έχει εξακριβωθεί αν υπάρχει άλλος επιζών. 

Πηγή: BBC