ΔΙΕΘΝΕΣ
18/04/2019 13:15 EEST

Ταϊλάνδη: Ζευγάρι έχτισε σπίτι στη θάλασσα και κινδυνεύει με θανατική ποινή

Εμενε σε πλωτό σπίτι για να γλιτώσει τη φορολογία.

Facebook/Royal Thai Navy

Αντιμέτωπος ακόμη και με θανατική ποινή κινδυνεύει να βρεθεί ένας Αμερικανός επιχειρηματίας στην Ταϊλάνδη, o οποίος έχτισε σπίτι στη θάλασσα για να αποφύγει την καταβολή φόρων αλλά κατηγορείται από τις Αρχές της χώρας για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας.

Ο Τσαντ Ελβαρτόφσκι, που ασχολείται με το εμπόριο bitcoin, και η Ταϊλανδέζα φίλη του Νάντια, κρύβονται καθώς οι διωκτικές αρχές δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν νομικές ενέργειες εναντίον του ζευγαριού για την οικοδόμηση σπιτιού ανοικτά των ακτών του Πουκέτ.

Facebook/Chad Elwartowski

Η δομή αποτελείται από μια πλατφόρμα σε σχήμα οκταγώνου που κάθεται πάνω σε μια στήλη μήκους 20 μέτρων και βρίσκεται 12 ναυτικά μίλια από την ακτή.

Ωστόσο, ο Ελβαρτόφσκι επιμένει πως το σπίτι βρίσκεται 13 μίλια από την ακτή και επομένως είναι σε διεθνή ύδατα, άρα εκτός της δικαιοδοσίας της Ταϊλάνδης.

Το ζευγάρι είναι εκ των πρωτεργατών του κινήματος των «θαλάσσιων κατοικιών», το οποίο προβλέπει την κατασκευή πλωτών σπιτιών και πόλεων νερά εκτός των εθνικών δικαιοδοσιών, οι οποίες επομένως δεν υπόκεινται στους νόμους και τους φόρους οποιασδήποτε χώρας.

Facebook/Chad Elwartowski

O επιχειρηματίας, ο οποίος εργάστηκε ως μηχανικός λογισμικού για τον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν, τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα πριν συγκεντρώσει τον πλούτο του μέσω της επένδυσης στα κρυπτονομίσματα Bitcoin, αποτελεί μέρος των Ocean Builders, μιας κοινότητας επιχειρηματιών που στοχεύουν στην οικοδόμηση θαλάσσιων κοινοτήτων.

Η δομή, η οποία είχε τις ρίζες της στο βυθό αλλά μπορεί να μεταφερθεί σε νέα ύδατα, τοποθετήθηκε στη θάλασσα κοντά στο νησί Ράτσα Γιάι στην Ταϊλάνδη το Φεβρουάριο, αλλά ανακαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα από αξιωματικούς του Βασιλικού Ναυτικού της χώρας.

Οι αρχές πραγματοποίησαν έφοδο, όμως δεν βρήκαν μέσα το ζευγάρι, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται έκτοτε.

Αυτό οδήγησε στην απόδοση κατηγοριών ότι το ζευγάρι παραβίασε το δίκαιο της Ταϊλάνδης, καθώς δεν ζήτησε άδεια για τη δομή. Οι αρχές δήλωσαν ότι εξετάζουν τώρα τις νομικές διαδικασίες για παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας, κατηγορίες που επιφέρουν τη θανατική ποινή.

Πηγή: Guardian