ΔΙΕΘΝΕΣ
30/09/2018 13:31 EEST | Updated 30/09/2018 19:11 EEST

Τέλος από πρόεδρος της Tesla o Έλον Μασκ. Θα πληρώσει και 20 εκατ. πρόστιμο

Bloomberg via Getty Images

Ο Έλον Μασκ είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της εταιρίας ηλεκτρικών αυτοκινήτωνTesla και επιπλέον θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων ύστερα από μήνυση από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για απάτη λόγω «ψευδών ή παραπλανητικών» αναρτήσεων στο Twitter σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

Ο ιδρυτής της Tesla καλείται να παραιτηθεί εντός 45 ημερών και δεν επιτρέπεται να επανεκλεγεί σε θέση προέδρου για τα επόμενα τρία χρόνια. Η Tesla είναι υποχρεωμένη να ορίσει δύο ανεξάρτητους διευθυντές στο διοικητικό της συμβούλιο, σύμφωνα με το bloomberg.

Στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν αναφέρεται ότι ο Μασκ «γνώριζε ή αδιαφορούσε να μάθει» ότι παραπλανούσε τους επενδυτές στις 7 Αυγούστου, όταν ανέφερε στα 22 εκατομμύρια των ακολούθων του στο Twitter ότι μπορεί να απέσυρε την εταιρεία, στην τιμή των 420 δολαρίων ανά μετοχή και ότι είχε «εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Ο Μασκ φαίνεται πως δέχθηκε αυτή την ήττα για να μην πάρει διαστάσεις το θέμα, αφού αν συνέχιζε την έρευνα η αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), κινδύνευε να καταδικαστεί για απάτη και να χάσει κάθε έλεγχο της Tesla.

Η μετοχή της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας υπέστη απώλειες 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την μήνυση της SEC.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, bloomberg)

Sponsored Box