ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/06/2020 13:15 EEST | Updated 24/06/2020 13:15 EEST

Τέλος εποχής για το Segway - Σταματά η παραγωγή του ηλεκτρικού δικύκλου

Eκανε το ντεμπούτο του με πολλές τυμπανοκρουσίες αλλά τελικά απέτυχε.

Robert Alexander via Getty Images

Η Segway τερματίζει την παραγωγή του πρωτότυπου δίκυκλου, που ήταν δημοφιλές στους τουριστικούς ξεναγούς και σε ορισμένες αστυνομικές δυνάμεις - αλλά όχι στο ευρύ κοινό.

Το ηλεκτρικό πατίνι κυκλοφόρησε το 2001 και συστήθηκε ως όχημα αυτο-ισσοροπίας που υποσχόταν να φέρει επανάσταση στις ιδιωτικές μεταφορές.

ASSOCIATED PRESS

Το Segway, που εφευρέθηκε από τον Αμερικανό μηχανικό Ντιν Κάμεν, έκανε το ντεμπούτο του με πολλές τυμπανοκρουσίες αλλά απέτυχε να βγάλει κέρδος.

Τα πολλά ατυχήματα δεν βοήθησαν στη δημοτικότητα του και η εταιρεία εξαγοράστηκε από τον κινεζική ανταγωνίστριά της, Ninebot, το 2015.

ASSOCIATED PRESS

Η παραγωγή του Segway Personal Transporter στο εργοστάσιο του Νιού Χάμσαϊρ, στις ΗΠΑ, θα σταματήσει στις 15 Ιουλίου.

Ανακοινώνοντας τα νέα, η πρόεδρος της Segway, Τζούντι Κάι, είπε: «Μέσα στην πρώτη δεκαετία του, το Segway PT έγινε βασικό στοιχείο της ασφάλειας και της επιβολής του νόμου, και θεωρήθηκε ως ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό προσωπικό όχημα»

Ωστόσο, αυτές τις σχεδόν δύο δεκαετίες ζωής του, αποτέλεσε επίσης αντικείμενο κοροϊδίας, ατυχημάτων καθώς αλλά και ενός τραγικού θανάτου.

Το 2003, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έπεσε από το Segway στο εξοχικό σπίτι των γονιών του στο Κενενμπάνκπορτ του Μέιν.

ASSOCIATED PRESS

Το περιστατικό αυτό είχε ακολουθήσει τη χρήση του Segway από τον τότε αντιπρόεδρο, Ντικ Τσέινι, όταν είχε πρόβλημα με τον αχίλλειο τένοντά του.

Το 2015, ο παγκοσμίου φήμης Τζαμαϊκανός σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ συγκρούστηκε με έναν καμεραμάν ενώ έκανε βόλτα με Segway μέσα στον στίβο, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τον τέταρτο διαδοχικό παγκόσμιο τίτλο του στα 200 μέτρα.

ASSOCIATED PRESS

 

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους το πρωτότυπο αναπηρικό καρότσι της Segway είχε ατύχημα κατά τη διάρκεια επίδειξης στην Διεθνή Εκθεση CES του Λας Βέγκας.

Το S-Pod - ένα αυτοκινούμενο ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο - δοκιμαζόταν από έναν δημοσιογράφο, ο οποίος ανέπτυξε ταχύτητα με αποτέλεσμα να πέσει κατά λάθος έναν τοίχο.

DAVID MCNEW via Getty Images

Το Segway βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο ενός τραγικού συμβάντος, όταν ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της εταιρίας πέθανε μετά από πτώση από ένα βράχο στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ οδηγούσε ένα από τα μηχανοκίνητα σκούτερ της εταιρείας του.

Ο Τζίμι Χέζελντεν έπεσε στον ποταμό Γουάρφ ενώ χρησιμοποιούσε το Segway στο κτήμα του, στο δυτικό Γιόρκσαιρ, μόλις 10 μήνες μετά την αγορά της εταιρείας το 2009.

Η έρευνα σχετικά με το θάνατό του έδειξε ότι πέθανε λόγω μιας «πράξης ευγένειας», καθώς προσπάθησε να κάνει στην άκρη για να μην πέσει πάνω σε έναν άνθρωπο που έκανε βόλτα με το σκύλο του.

(με πληροφορίες από BBC)