«Της Σιωπής ο Τόπος»: Ένα μουσικό ταξίδι στο Άγιο Όρος με τον Γ. Νταλάρα και τον Τζ. Τζάκσον

Το νέο μουσικό έργο του Ανδρέα Κατσιγιάννη

«Οι Μεγάλες Ώρες, είναι ένα μουσικό έργο που κινείται στο πλαίσιο μιας ανθρώπινη προσέγγισης του Θείου. Αυτές τις μεγάλες ώρες της Ανθρωπότητας, ανάμεσα από διαταγές “Μείνε μέσα”, “Τώρα βγείτε έξω” ο άνθρωπος, πρέπει να μείνει όρθιος και ζωντανός. Είναι άραγε αυτό που χρειάζεται ένας δημιουργός για να εμπνευστεί; Η απειλή του θανάτου, η πορεία προς την εξαθλίωση παράλληλα με την ελπίδα για ζωή και δημιουργία, είναι ίσως, αυτό που χρειάζεται ένας μουσικός για να εμπνευστεί στις μέρες μας; Δίνει δηλαδή τη λύτρωση, μια στιγμή δημιουργίας; Όχι βέβαια. Είναι ουτοπικό να πιστεύει ο καθένας μας, ότι η τέχνη είναι η λύση στα παραπάνω. Η τέχνη είναι όμως μια διέξοδος για να τα αντιμετωπίσεις με ασυμβίβαστα κριτήρια. Το έργο είναι αφιερωμένο στον Αγιορείτη Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή (1897-1959), που μας ενέπνευσε, μέσα από το βίο του, που ήταν παράλληλος βίος Χριστού».

Της Σιωπής ο Τόπος είναι ο Άθως, το Άγιο Όρος, αυτός ο μεταξύ ουρανού και γης τόπος.
Της Σιωπής ο Τόπος είναι ο Άθως, το Άγιο Όρος, αυτός ο μεταξύ ουρανού και γης τόπος.

Ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης δίνει με αυτά τα λόγια το στίγμα του πρώτου κύκλου τραγουδιών και ορχηστρικών θεμάτων από το έργο του «Μεγάλες Ώρες», με τίτλο «Της Σιωπής ο Τόπος» και ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα και τον Αμερικανό ηθοποιό και τραγουδιστή Τζόναθαν Τζάκσον.

Τους στίχους υπογράφουν η Λίνα Νικολακοπούλου, η Ελένη Φωτάκη και ο Αλέξανδρος Φωτεινός, ενώ στο άλμπουμ περιλαμβάνεται και ένα ποίημα του Φρίντριχ Νίτσε.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Νανούρης

Τι γίνεται όμως με την εκφορά του λόγου; Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης γράφει σχετικά στο εισαγωγικό του σημείωμα για τον Γιώργο Νταλάρα: «Άκουσα στη φωνή του, την Δύση με την Ανατολή σε απόλυτη αρμονία…». Και αυτή είναι μια απόλυτη κοινώς αποδεκτή αλήθεια. Στο συλλογικό συνειδητό, στο αίσθημα και στην καρδιά του ελληνικού τραγουδιού, ο Γιώργος Νταλάρας έχει καταφέρει να πει, να τραγουδήσει και να εκφράσει με τον πιο άμεσο και ταυτόχρονα βαθύ και ουσιαστικό τρόπο, το νόημα κάθε λέξης που έχει τραγουδήσει. Με την φωνή του, Της Σιωπής ο Τόπος, αποκτάει φωνή.

Της Σιωπής τον Τόπο συμπληρώνει ο Jonathan Jackson με τις σπουδαίες του ερμηνείες. Εδώ υπάρχουν δυο διαδρομές που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η προσωπική διαδρομή του Jonathan Jackson από τον διεθνή κινηματογράφο, το Χόλλυγουντ έως το Άγιο Όρος από τη μία και η διαδρομή των στίχων και του μηνύματος που μεταφέρουν από την ελληνική, στην αγγλική γλώσσα και τη διάδοση τους, σε ένα ευρύτερο κοινό από την άλλη».

Περιέχει τα τραγούδια:

 1. Αυγή στον Άθω (ορχηστρικό)

 2. Μικρή βιογραφία (ερμηνεία: Γ. Νταλάρας, στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου)

 3. Joseph / Ιωσήφ (ερμηνεία: J. Jackson & Χορωδία, στίχοι: Αλέξανδρος Φωτεινός)

 4. Και λαβούσαι αρώματα (ερμηνεία: Γ. Νταλάρας & Χορωδία, στίχοι: Ελένη Φωτάκη)

 5. A Prayer for All / Μια προσευχή για όλους (ερμηνεία: J. Jackson, στίχοι: Αλ. Φωτεινός)

 6. Κρυφό δωμάτιο (ερμηνεία: Γ. Νταλάρας & Χορωδία, στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου)

 7. Ανάβαση (ορχηστρικό)

 8. Εδώ η ψυχή τελειώνει (ερμηνεία: Γ. Νταλάρας & Χορωδία, στίχοι: Ελένη Φωτάκη)

 9. Στου Κόσμου το μπαλκόνι (ερμηνεία: Γ. Νταλάρας & Χορωδία, στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου)

 10. Great Hours / Μεγάλες Ώρες (ερμηνεία: J. Jackson & Χορωδία, στίχοι: Αλέξανδρος Φωτεινός)

 11. Εσένα τον Άγνωστο Θεό (ερμηνεία: Γ. Νταλάρας, ποίημα: Φρίντριχ Νίτσε)

 12. Αόρατος πόλεμος (ερμηνεία: Γ. Νταλάρας & Χορωδία, στίχοι: Αλέξανδρος Φωτεινός).

Ενορχήστρωση - Programming: Απόστολος Τσιάρκας σε συνεργασία με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη

Ενορχήστρωση ορχηστρικών θεμάτων: Δημήτρης Σιάμπος σε συνεργασία με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη

Παραγωγή: Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός

Κυκλοφορεί σε CD από την Minos Emi, σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, ενώ παράλληλα θα κυκλοφορήσει και συλλεκτική έκδοση LP Βινυλίου.