Τέσσερις ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας αν θέλουμε να διοργανώσουμε κάποια εκδήλωση

Η Covid δεν έχει απομακρυνθεί. Να τι πρέπει να λάβουμε υπόψη αν θέλουμε να διοργανώσουμε έναν γάμο, ένα μεγάλο πάρτι γενεθλίων ή κάποια άλλη μεγάλη συγκέντρωση.
LOADINGERROR LOADING

Για δύο χρόνια, η πανδημία έχει φέρει τα πάνω - κάτω στη βιομηχανία εκδηλώσεων. Πολυάριθμοι γάμοι, γενέθλια-ορόσημα, συνέδρια και μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν. Ο δικός μου γάμος στο Λονδίνο επαναπρογραμματίστηκε έξι μήνες από την αρχική ημερομηνία. Στη συνέχεια, στην κορυφή του κύματος της Ομικρον τον Δεκέμβριο του 2021, ο σύζυγός μου και εγώ σκεφτήκαμε να τον ακυρώσουμε εντελώς.

Αισθανόμαστε σαν να βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: Πολλές κοινωνικές συγκεντρώσεις επαναλαμβάνονται - ίσως ακόμη και να ανθούν περισσότερο από πριν. Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο όπου περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν με εκδηλώσεις παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί η Covid. Πώς μπορούμε λοιπόν να πλοηγηθούμε σωστά σε αυτό; Πώς μπορεί κανείς να είναι υπεύθυνος με μια μεγάλη συγκέντρωση;

Παρακάτω, οι ειδικοί σε θέματα μολυσματικών ασθενειών και συμβάντων εξετάζουν τι πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν σκεφτόμαστε (να διοργανώσουμε) ένα μεγάλο γεγονός. Να τι πρέπει να αναρωτηθούμε καθώς την σχεδιάζουμε:

Είμαστε εντάξει με την αβεβαιότητα και μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι με βάση τα κρούσματα COVID;

Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν γενικά προχωρήσει την ζωή τους μετά την πανδημία, η Covid εξακολουθεί να κυκλοφορεί, δηλώνει ο Μπράιαν Λάμπους, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, Σχολή Δημόσιας Υγείας του Λας Βέγκας. Ως αποτέλεσμα, κάθε μεγάλο γεγονός εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να εξαπλώσει την ασθένεια. Επίσης, δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο εγγύς (ή στο μακροπρόθεσμο) μέλλον με την κυκλοφορία νέων και επερχόμενων παραλλαγών.

«Υπάρχει μια πρόσθετη πρόκληση στον προγραμματισμό εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν αρκετούς μήνες από σήμερα, καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί εκείνη τη στιγμή», λέει ο Λάμπους. «Θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ... και αυτή η αύξηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε τοπικούς περιορισμούς στο πόσο μεγάλη θα είναι η συγκέντρωση ή σε συμπεριφορές όπως οι απαιτήσεις για μάσκα. Τα πράγματα θα μπορούσαν επίσης να παραμείνουν όπως είναι τώρα».

Για όποιον σχεδιάζει μια μεγάλη εκδήλωση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσει ότι μπορεί να μην υπάρχει ακόμα πλήρης βεβαιότητα σχετικά με την Covid όταν το συμβάν ξεκινάει και είναι σημαντικό να είμαστε ευέλικτοι σε περίπτωση που χρειαστεί να προσαρμοστούν τα αρχικά μας σχέδια.

Ποιο επίπεδο κινδύνου είμαστε πρόθυμοι να ανεχτούμε;

Η Μελίσσα Φάνσι, διοργανώτρια γάμων στο Park City της Γιούτα, τονίζει να κάνουμε την δική σας προσωπική εκτίμηση κινδύνου πριν ξεκινήσουμε (την προετοιμασία για) μια εκδήλωση.

«Αν κάνουμε ένα πάρτι σε αυτή την χρονική περίοδο, το να λάβει υπόψη του κανείς τον κίνδυνο θα είναι πάντα μέρος της ιστορίας», λέει. «Απλώς λέω στους πελάτες μου, αν δεν είστε συμφιλιωμένοι με το ρίσκο, τότε θα ήταν καλύτερα να μην το κάνουμε».

Το ίδιο ισχύει και για τους επισκέπτες. Ο Λάμπους αναφέρει ότι υπάρχει εύλογο άγχος σχετικά με πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με ένα γεγονός, όπως το ταξίδι σε ένα αεροπλάνο, η διαμονή σε ένα ξενοδοχείο ή η αλληλεπίδραση με αγνώστους. Η ανοχή κινδύνου του καθενός είναι διαφορετική. αυτό που είμαστε διατεθειμένοι να «πλοηγηθούμε» μπορεί να διαφέρει από επισκέπτη σε επισκέπτη, οπότε και είναι σημαντικό να έχουμε σεβασμό και κατανόηση.

Οποιοσδήποτε προγραμματίζει να διοργανώσει ή να παρακολουθήσει μια εκδήλωση θα πρέπει να εξετάσει τι θα συνέβαινε δυνητικά αν αρρωστήσει (μια «ήπια» λοίμωξη μπορεί να μην είναι στην πραγματικότητα ήπια, για παράδειγμα), τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία του και γενικά τι είναι διατεθειμένοι οι παρευρισκόμενοι να ανεχθούν για το συμβάν. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος όσων βρίσκονται στο νοικοκυριό μας και ενδέχεται να έρχονται σε επαφή μαζί μας.

.
LumiNola via Getty Images
.

Τι μέτρα πρέπει να λάβουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο;

Η Λία Γουάιμπεργκ, πρώην δικηγόρος και ιδιοκτήτρια και δημιουργική διευθύντρια των Color Pop Events, συμβουλεύει τα ζευγάρια που σχεδιάζουν μια εκδήλωση να εξετάσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να την πραγματοποιήσουν με ασφάλεια και ποιες προφυλάξεις είναι διατεθειμένοι να λάβουν ή ακόμα το κόστος που θα πρέπει να καταβάλλουν γι′ αυτές.

Ο έλεγχος των ρυθμών τοπικής μετάδοσης προτού δεσμευτούμε είναι ένας τρόπος για να βοηθήσουμε ως προς αυτό το θέμα. Επιπλέον, «ας εξετάσουμε βήματα όπως τα τεστ, η απαίτηση από τους επισκέπτες να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και η φιλοξενία εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους», λέει η Γουάινμπεργκ. «Μπορούμε επίσης να βεβαιωθούμε ότι ο χώρος αερίζεται καλά εάν η εκδήλωση πρόκειται να γίνει σε εσωτερικό χώρο. Τα ζευγάρια πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τους τους καλεσμένους τους για να αξιολογήσουν εάν υπάρχουν στη λίστα τους προσκεκλημένοι που είναι υψηλού κινδύνου».

Προσφέρει ο χώρος κάποιο εναλλακτικό σχέδιο για θέματα Covid;

Το συμβόλαιό μας είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό σημείο που χρήζει εξέτασης. Εάν οι περιορισμοί ή οι ασθένειες αλλάζουν την εκδήλωσή μας όταν έρθει η μέρα, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από το αρχικό πλάνο εάν δεν το έχουμε ενσωματώσει από την αρχή (σε συμβόλαιο) εξηγεί η Ζακλίν Αλίς, μια διοργανώτρια εταιρικών εκδηλώσεων και γαμήλιων events στο Νιου Τζέρσεϊ και την Καλιφόρνια.

«Ο μεγαλύτερος οικονομικός κίνδυνος είναι η υπογραφή δεσμευτικών συμβολαίων με χώρους ή πωλητές που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση εναλλακτικών σχεδίων σε περίπτωση που υπάρξει κυβερνητική εντολή που διακόπτει τις εκδηλώσεις, επιβάλλει περιορισμένο αριθμό επισκεπτών ή σε περίπτωση που το προσωπικό ή οι πωλητές αρρωστήσουν και δεν μπορούν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους», λέει η Αλίς.

Οποιοσδήποτε σχεδιάζει μια εκδήλωση θα πρέπει να έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο Β ή Γ, δεδομένης της ρευστότητας της πανδημίας - και να βεβαιωθεί ότι ο χώρος διεξαγωγής της είναι σε συμφωνία με αυτό, προτού οριστικοποιήσει.

Είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πώς να φιλοξενήσουμε καλύτερα μια εκδήλωση. Ας ζυγίσουμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας, ας τις εξισορροπήσουμε με τυχόν δισταγμούς ή ανησυχίες που μπορεί να έχουμε εμείς ή οι καλεσμένοι μας, κι ας πάρουμε μια απόφαση με την οποία αισθανόμαστε καλά.