Θάνος Πλεύρης: Το κίνημα οργής για τα Τέμπη να γίνει κινητήριος μοχλός για τις αλλαγές στη χώρα

SPECIAL EDITION: Ο υπουργός Υγείας απαντά στην Έμη Λιβανίου για το κύμα οργής μετά την τραγωδία, τη μάχη με το βαρύ κράτος, τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και την οικογένειά του...
|
Θάνος Πλεύρης
Θάνος Πλεύρης
Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αποδέχεται εμμέσως πλην σαφώς τον όρο ”κίνημα” ως περιγραφή του κύματος αντιδράσεων, κυρίως από νέους ανθρώπους που διαδήλωσαν μαζικά στην Αθήνα, μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Σε ερώτηση της HuffPost για την ”οργή και αγανάκτηση” από τους νέους μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ο Θάνος Πλεύρης απαντά κάνοντας λόγο για ”Ελλάδα των διαλόγων” που προκαλούν οργή, αλλά και για ”Ελλάδα των διασωστών και των πυροσβεστών”, οι οποίοι έσπευσαν για να σώσουν ζωές στον τόπο της σύγκρουσης των τρένων:

″’Οπως βλέπουμε την Ελλάδα των διαλόγων (με τον σταθμάρχη της Λάρισας), που μας εξοργίζει για τους ανθρώπους που ήταν σε καίριες θέσεις, έτσι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, των διασωστών και των πυροσβεστών... Νομίζω ότι αυτό το κίνημα μπορεί υπό όρους και προϋποθέσεις να είναι κινητήριος μοχλός για τις δράσεις και αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κράτος. Εκεί είμαστε έτοιμοι να πούμε σε τί ευθυνόμαστε, αλλά και να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι οι αλλαγές μπορούν να γίνουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.”

HuffPost Greece
HuffPost Greece
HuffPost Greece

″Καθημερινή μάχη με το βαθύ κράτος”

Ο υπουργός Υγείας υποδεικνύει το ”βαθύ κράτος” ως βασική αιτία που οδήγησε στην καταστροφή, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Το βαθύ κράτος είναι μία καθημερινή μάχη, λέει ο Θάνος Πλεύρης. ”Η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η Ολυμπιακή ήταν τέτοια θέματα που λύθηκαν, αλλά στον ΟΣΕ δεν έγιναν όσα έπρεπε... Οπωσδήποτε έχουμε ευθύνη που δεν ολοκληρώσαμε κάποια πράγματα”, σημειώνει κάνοντας αυτοκριτική εκ μέρους της κυβέρνησης.

″Οπωσδήποτε είμαστε ακόμα σε θερμό κλίμα. Πολύ κοντά στην τραγωδία. Όμως επί της αρχής, ναι, υπάρχει ένας κόσμος που μπαίνει σε μία στάση αναμονής. Ο προβληματισμός είναι εύλογος, γιατί σου λέει αυτός ο κόσμος...Mε έχει πείσει αυτή η κυβέρνηση ότι μπορεί να κάνει τις αλλαγές; O πρωθυπουργός θέλει να δείξουμε τα στοιχεία που πρέπει, ώστε να πείσουμε τον κόσμο, ότι μπορούμε να τις κάνουμε”, τονίζει.

HuffPost Greece
HuffPost Greece
HuffPost Greece

Ελλείψεις φαρμάκων

Η παραγωγή φαρμάκων εντός της ΕΕ - για την ακρίβεια η επιστροφή της παραγωγής στην /Ευρώπη - είναι η λύση που ”βλέπει” ο υπουργός Υγείας στο σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες:

″Εχουμε δύο κατηγορίες. Η μία συνδέεται άμεσα με τις λοιμώξεις και την έξαρσή τους. Υπήρξε πρόβλημα παραγωγής και πολύ πρόσφατα στις Βρυξέλλες 25 στις 27 χώρες δήλωσαν ελλείψεις...δυστυχώς υπάρχει μία σειρά από φάρμακα που έχουν διαχρονικά μεγάλη ζήτηση και επειδή η Ελλάδα έχει φθηνό φάρμακο, οι εταιρείες επιλέγουν να τραβάνε από εδώ αποθέματα για να τα πουλάνε πιο ακριβά. Κακά τα ψέματα, αλλάζει η κουβέντα μετά την πανδημία και η Ευρώπη διαπιστώνει ότι κακώς έκλεισε την πόρτα στην παραγωγή. Η πολιτικής της Ευρώπης είναι να γυρίσουμε στην παραγωγή στο χώρο της Υγείας.”

HuffPost Greece
HuffPost Greece
HuffPost Greece

Η Α′ Αθήνας, η οικογένεια και μία προσωπική εξομολόγηση

″Τον Αθηναίο τον απασχολεί η καθημερινότητά του. Μπορεί να συνδέεται με εγκληματικότητα, με παρουσία παρανόμων μεταναστών όπου έγινε μεγάλη προσπάθεια μετά τις αθρόες ροές του παρελθόντος...Η Αθήνα έχει την ιδιαιτερότητα να εξυπηρετεί πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσυς ψηφίζουν. Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πολίτη - και εκεί κάνει και ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης πολύ μεγάλη προσπάθεια - απαιτεί πολλά πράγματα ταυτόχρονα...Φυσικά, ο Αθηναίος αντιμετωπίζει επίσης την ακρίβεια και τον πληρωισμό, που μας απασχολούν όλους”, λέει ο Θάνος Πλεύρης, επιχειρώντας να ”χαρτογραφήσει” την ατζέντα του ψηφοφόρου της Α′ Αθήνας, όπου ο ίδιος θα είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές.

Καθώς ανεβαίνουν οι ταχύτητες στην προεκλογική κούρσα, ο υπουργός Υγείας εξομολογείται ότι τον απασχολεί πολύ η επαφή με την οικογένειά του:

″Κοιτάζουμε να βρίσκουμε έστω μια ημέρα, Κυριακή ή Σάββατο. Και προεκλογικά ακόμα. Η οικογένεια, καθώς έχω μία κόρη 13 και ένα γιο 8 ετών, χρειάζεται χρόνο. Θέλουν να έχουν και τον πατέρα τους. Και μάλιστα έχω την αίσθηση ότι όσο βλέπουν τον πατέρα τους από μακριά, στην τηλεόραση για παράδειγμα,, τόσο περισσότερο τον θέλουν κοντά τους.”

Και μία προσωπική εξομολόγηση, σε σχέση με τις προτεραιότητες στη ζωή, με αναφορά στην σοβαρή προσωπική περιπέτεια που έζησε πριν από 6 χρόνια ο Θάνος Πλεύρης, όταν εγχειρίστηκε στο γόνατο και νόσησε από βαριά λοίμωξη μέσα στο ίδιο νοσοκομείο:

″Δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα αυτονόητο. Το είδα και τώρα στα Τέμπη με τους γονείς, αλλά το είχα ζήσει και με την οικογένειά μου, όταν νόσησα. Μη θεωρούμε αυτονόητη την υγεία μας. Εγώ όταν αγχώνομαι πολύ, βάζω και διαβάζω τα δημοσιεύματα του 20126, που έγραφαν ότι ο Θάνος Πλεύρης παλεύει για τη ζωή του...”

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑΝΟΥ ΠΛΕΥΡΗ ΣΤΗΝ ΕΜΗ ΛΙΒΑΝΙΟΥ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα