Θεοδωρίδου: Ενα στα πέντε κρούσματα είναι παιδί

Αμφίβολο αν θα επιστρέψουν στην ίδια θέση οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Από 1η Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις αναπλήρωσης.
Christopher Furlong via Getty Images

Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της covid-19.

Η πρώτη σχολική χρονιά εν μέσω πανδημίας στηρίχθηκε στην τήρηση των μέτρων προστασίας, η δεύτερη έχει να κάνει με την μετάλλαξη Δέλτα.

Μάλιστα όπως είπε, ένα στα πέντε κρούσματα σήμερα είναι παιδί, ενώ είναι ακόμα κλειστά τα σχολεία, είπε η κ. Θεοδωρίδου. Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της HuffPost για την ανησυχητική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε παιδιά.

«Άμεσα το ”κουδούνι χτυπά” για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων» τόνισε και επισήμανε:

Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι η νόσηση είναι σπάνια στα παιδιά, ωστόσο υπάρχουν σοβαροί λόγοι που αποφασίστηκε ο εμβολιασμός των παιδιών.

Επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 ετών συστήνεται για την προστασία του παιδιού, τη θωράκισή του ώστε να επανέλθει στο σχολείο, για τη μείωση της διασποράς του ιού, καθώς και ότι ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα μεταλλάξεων. Σημείωσε, επίσης, ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και αναφέρθηκε τις ψυχολογικές επιπτώσεις των παιδιών και την επιβάρυνση στην υγεία τους που έχουν οι καραντίνες στα παιδιά.

Ίσως ο εμβολιασμός των παιδιών να παρακινήσει και μεγαλύτερα άτομα να εμβολιαστούν προσέθεσε.

Μίλησε επίσης για την τρίτη δόση του εμβολίου άτομα σε ανοσοκαταστολή και άνω των 60 ετών, σύμφωνα με μελέτες. Όλα τα επιστημονικά δεδομένα, είπε ,θα εξεταστούν ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για την τρίτη δόση.

Από 1 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις αναπλήρωσης

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπ. Υγείας Βασ. Κοντοζαμάνης έκανε ύστατη έκκληση στους ανεμβολίαστους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας. Διαμήνυσε επίσης ότι ο νόμος για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και τις αναστολές είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

Προειδοποίησε ότι όσοι τεθούν σε αναστολή, θα κληθούν να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα χρήματα του 15νθημέρου που στο δημόσιο προκαταβάλλονται.

Επίσης εξήγησε ότι όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας και μετά εμβολιαστούν, όταν επιστρέψουν στις θέσεις τους είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση καθώς οι ανάγκες στις υπηρεσίες θα έχουν διαφοροποιηθεί.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού -εκτός γιατρών, που θα καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν θα ενεργοποιηθεί την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου και θα μείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι ορισμένοι λίγοι υγειονομικοί επιμένουν ότι είτε είναι βλαβερό το εμβόλιο είτε ότι η υποχρεωτικότητα παραβιάζει τα δικαιώματά τους. Επί αυτού, θύμισε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απάντησε αρνητικά στο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχαν υποβάλει γιατροί νοσοκομειακοί και λοιπό προσωπικό για να παγώσει η υποχρεωτικότητα εμβολιασμών.

Δημοφιλή