Θήβα: Ανησυχία για τους δεκάδες σεισμούς, σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι

Από το μεσημέρι του Σαββάτου έχουν καταγραφεί 166 σεισμοί στην περιοχή
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι αναφορικά με τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Θήβας, οι οποίες έχουν θορυβήσει τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε: «Αυτοί οι μικροσεισμοί συμβαίνουν σε πολύ μικρή απόσταση από μία πόλη σαν τη Θήβα, ουσιαστικά είναι κάτω από τα πόδια από τα σπίτια της πόλης. Τα επίκεντρα των σεισμών είναι σε πολύ μικρό εστιακό βάθος, στα πρώτα 5-6 χλμ, πέρα από τις μικρές δονήσεις που είναι της τάξης των 2-2,2 ρίχτερ. Μαζί με τις δονήσεις ακούγεται και ο θόρυβος, το οστικό κύμα του σεισμού».

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, «οι μικροί σεισμοί μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως το 4,3 ρίχτερ, που είχαμε χθες (Κυριακή, 11 Ιουλίου), σε ένα παλιό σπίτι. Πιστεύω, πάντως, ότι όλα θα πάνε καλά».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, τόνισε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι προσεισμοί, όμως η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά.

«Αλλά δεν είναι βέβαιο πώς θα εξελιχθεί, χρειάζεται να το παρακολουθήσουμε τουλάχιστον 48 ώρες», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή της Θήβας έχουν καταγραφεί 166 σεισμοί, που είναι φυσιολογικό φαινόμενο, διαβεβαίωσε ο κ. Γκανάς. Πρόκειται για σεισμούς μικρού μεγέθους, με τον μεγαλύτερο σε ένταση να έχει καταγραφεί σε μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

«Υπάρχει ένα ρήγμα κάτω από την πόλη της Θήβας που έχει ενεργοποιηθεί και μπορεί να δώσει έναν μεγάλο σεισμό, έως 6 ρίχτερ. Υπάρχει αυτό το δυναμικό το οποίο είναι η οροφή. Ο λόγος που μετά τους σεισμούς ακολουθεί ένα βουητό, είναι ότι τα επίκεντρα βρίσκονται κάτω από τα πόδια των κατοίκων, είναι πολύ ρηχά, με το εστιακό τους βάθος να βρίσκεται στα 3-6 χλμ. Το θετικό είναι πως είναι εντοπισμένα τα επίκεντρα, δεν υπάρχει εξάπλωση στην γύρω περιοχή. Οσοι κάτοικοι ζουν σε κτήρια που είναι δομημένα με τους κανονισμούς τους καινούριους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Τα πιο πολλά κτήρια είναι έτσι κατασκευασμένα έτσι, οπότε ακόμα και αν γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα», υπογράμμισε ο κ. Γκανάς.

Το ρήγμα της Θήβας δεν έχει χαρτογραφηθεί επαρκώς για να ξέρουμε όλο το δυναμικό των ρηγμάτων, όπως ανέφερε. Ωστόσο καθησύχασε τους κατοίκους της Θήβας, πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, «δεν θα καταρρεύσει τίποτα, δεν θα γίνει καμιά μεγάλη καταστροφή, η αισθητότητα είναι επειδή είναι κοντά τα επίκεντρα στον αστικό ιστό».

Πηγή: ΕΡΤ

Δημοφιλή