Θρήνος για τον Καρίτο: Νεκρή η αρκούδα που ήταν διάσημη για τις «διαρρήξεις» της

Η καφέ αρκούδα του Μαρσικανού, που είχε γίνει γνωστή για τις «σκανταλιές» της, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο.
DEA / G. CARFAGNA via Getty Images

Οι πολίτες της Ιταλίας, μικροί και μεγάλοι, θρηνούν το θάνατο μιας καφέ αρκούδας, τριών ετών, που είχε γίνει διάσημη από την επιμονή της να κατεβαίνει στα μικρά ορεινά χωριά της επαρχίας του Αμπρούτσο.

Η αρκούδα του Μαρσικανού, επίσης γνωστή ως «καφέ αρκούδα των Απεννίνων» χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στην πόλη Καστέλ ντι Σάνγκρο το απόγευμα της Δευτέρας (23/1).

«Με μεγάλη οδύνη έμαθα τα νέα του θανάτου του Χουάν Καρίτο, της πιο διάσημης και αγαπημένης αρκούδας στο Αμπρούτσο» ανέφερε ο τοπικός άρχοντας της περιοχής, Μάρκο Μαρσίλιο, αναφέρει ο Guardian.

«Η απώλειά του θλίβει όχι μόνο το Αμπρούτσο, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο που είχε ανακαλύψει το Αμπρούτσο και την ομορφιά των αρκούδων μέσω των λογής βίντεο του Καρίτο, από τότε που ήταν αρκουδάκι» σημείωσε ο ίδιος.

Ο Καρίτο έγινε ευρέως γνωστός από τις βόλτες του στις κατοικημένες περιοχές, επισκέψεις που έγιναν ακόμη πιο ευθαρσείς μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες επανένταξής του στην άγρια φύση.

«Σπίτι» του Καρίτο ήταν το Ροκαράσο, ένα θέρετρο σκι όπου στα τέλη του 2021 έμεινε στην τοπική ιστορία η «εισβολή» του σε φούρνο και η «κλοπή» φρέσκων μπισκότων, τα οποία καταβρόχθισε επί τόπου.

Ο Καρίτο είχε θεαθεί να πίνει νερό από ένα συντριβάνι στο χωριό όπου μάλιστα συχνά περνούσε τις νύχτες, ψάχνοντας σε κάδους απορριμμάτων για αποφάγια, περισσεύματα πίτσας και σάντουιτς, προτού πάρει τον υπνάκο του στα πεύκα της περιοχής.

Η «ληστεία» των μπισκότων έγινε αφορμή οι τοπικές αρχές να αιχμαλωτίσουν τον Καρίτο και να τον οδηγήσουν πίσω στο δάσος των τοπικών βουνών, απ′ όπου όμως σύντομα επέστρεψε για να «ξανασυλληφθεί» και να περάσει μια περίοδο σε ειδικό περιφραγμένο χώρο. Και αυτή η προσπάθεια απέτυχε, με τον Καρίτο να επιστρέφει στο αγαπημένο του Ροκαράσο.

Μία εξήγηση της κοινωνικότητας της άγριας αρκούδας, σύμφωνα με τους ντόπιους, ήταν η ανατροφή του. Ο Καρίτο ήταν ένα από τα τέσσερα αρκουδάκια της αρκούδας Αμαρένα. Και ήταν τέτοια η σπανιότητα της μεγάλης αυτής οικογένειας - καθώς τα θηλυκά αυτά αρκουδάκια κατά μέσο όρο γεννούν από ένα έως το πολύ τρία μωρά - που προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον των ντόπιων.

Ένα από τα πρώτα χωριά που η πολυμελής οικογένεια αρκούδων έμελλε να επισκεφτεί, ήταν το Καρίτο, εξού και το όνομα του μικρού αρκούδου.

Η καφέ αρκούδα του Μαρσικανού είναι ένα εξαιρετικά απειλούμενο υποείδος της καφέ αρκούδας που ζει στα Απέννινα όρη γύρω από Αμπρούτσο, Λάτσιο και Μολίσε.

Ο πληθυσμός τους στην περιοχή έχει συρρικνωθεί σε μόλις περίπου 50 τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της λαθροθηρίας και των τροχαίων ατυχημάτων.

«Είμαστε όλοι πολύ σοκαρισμένοι. Δυστυχώς, ήταν ένας θάνατος που κανείς από εμάς δεν ήθελε να ακούσει» ανέφερε η Μένα Ρίτσι, εκπρόσωπος της οργάνωσης World Wildlife Fund.

Ο Λουτσιάνο Ντ′ Αλφόνσο , βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος, είπε ότι ο θάνατος του Καρίτο ήταν θλιβερή είδηση «για όλους εμάς στο Αμπρούτσο», προσθέτοντας ότι ο Καρίτο θα μείνει στη μνήμη για την «ασεβή και ελεύθερη φύση του».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα