Τι ανέφεραν εκθέσεις των ΗΠΑ για το στρατηγικό σχέδιο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Πριν δύο εβδομάδες διέρρευσε έκθεση που εκτιμούσε ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε, εάν αυτός ήταν ο στόχος, να φτάσει στο Κιεβο σε 48 ώρες.
NBC News
NBC News
NBC News

Πριν από δύο εβδομάδες και ενώ ήδη ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προειδοποιούσαν πως επίκειται ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα αμερικανικά ΜΜΕ υπήρχαν διαρροές σεναρίων για το πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Σήμερα, μετά την έναρξη του πολέμου με την εισβολή στην Ουκρανία και τις αναφορές του Κιέβου για βομβαρδισμούς σε όλη τη χώρα από πολλές πλευρές τα σενάρια αυτά φαίνεται κατά ένα μεγάλο μέρος μέχρι στιγμής να γίνονται πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα το NBC News είχε παρουσιάσει έκθεση των αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών με την στρατηγική που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι Ρώσοι, τονίζοντας μάλιστα ότι ο ρωσικός στρατός, ανάλογα βέβαια με το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Μόσχας, θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο μέσα σε 48 ώρες.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να ακολουθήσουν εννέα διαφορετικές διαδρομές για να μπουν στη χώρα - και έως και 50.000 άμαχοι θα μπορούσαν να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν.

Στην έκθεση, σύμφωνα με το ΝΒC, αναφέρεται πως η Ρωσία είχε ήδη αναπτύξει σχεδόν 100 από τις 168 τακτικές ομάδες τάγματος του στρατού της, που αποτελούνται από 800 έως 900 στρατιώτες η καθεμία, με περισσότερους να προστίθενται καθημερινά. Είχε σταλεί επίσης προσωπικό και εξοπλισμός από έξι από τις επτά ρωσικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων (Spetsnaz) με κάθε μονάδα αποτελείται από 250 έως 300 επίλεκτους μαχητές.

Η έκθεση ανέφερε ότι βάσει των δύο πιο επεξεργασμένων σενάριων πιθανής εισβολής, αυτή θα περιλάμβανε μια ταυτόχρονη επίθεση από πολλές πλευρές - έναν ελιγμό που είναι γνωστός ως “pincer movement” ή “double envelopment”. Κάτι που μάλλον ήδη συμβαίνει σήμερα.

Σε ένα από τα σενάρια, ο ρωσικός στρατός θα καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της ουκρανικής επικράτειας ανατολικά του ποταμού Δνείπερου, που περιλαμβάνει περίπου το 50% των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των πιο ικανών μονάδων τους.

Τα ρωσικά τανκς και οι μηχανοκίνητες μονάδες θα περνούσαν τα σύνορα από τη Ρωσία και θα κινούνταν προς την Πολτάβα και το Χάρκοβο, περικυκλώνοντας τις πόλεις καθώς θα κινούνταν προς τον ποταμό.

Υπεροχή και από αέρος

Η έκθεση εκτιμά ότι οι χερσαίες δυνάμεις θα προχωρούσαν στη συνέχεια κατά μήκος τριών γραμμών από το Ντονμπάς, ανατολικά και νότια προς την Κριμαία και ακολουθώντας την ακτογραμμή κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας.

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα θα υποστήριζαν ταυτόχρονα μια αεροπορική επίθεση από την Κριμαία. Αυτή η επιλογή θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει μια αμφίβια επίθεση για την κατάληψη της ακτής της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και αεροπορικές και επίγειες μονάδες που θα μετακινούνταν από την Οδησσό για τη δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας.

Τα ρωσικά τανκς και τα στρατιωτικά οχήματα θα μπορούσαν να βρίσκονται στο κατώφλι του Κιέβου τις πρώτες δύο ημέρες, σύμφωνα με την έκθεση.

″Ο ρωσικός στρατός έχει τοποθετήσει δύο προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-400 στη Λευκορωσία έχοντας έτσι αεροπορική υπεροχή σε μεγάλο μέρος της χώρας αφού έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν αεροσκάφη ή εισερχόμενους πυραύλους”.

Και οι δύο επιθέσεις θα ξεκινούσαν με μια σειρά από χτυπήματα πυροβολικού, βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς και επιθέσεις βομβαρδιστικών - πιθανώς τη νύχτα - που θα στόχευαν αποθήκες πυρομαχικών, σταθμούς ραντάρ, αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας και άλλες κρίσιμες ουκρανικές στρατιωτικές τοποθεσίες.

Η Ρωσία θα προσπαθήσει να αχρηστέψει την δυνατότητα του Κιέβου να αμυνθεί κατά τις ώρες της επιχείρησης διενεργώντας επιθέσεις τόσο στον κυβερνοχώρο και ηλεκτρονικό πόλεμο (εμπλοκή) για να κόψει τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων που σταθμεύουν σε διάφορα μέρη της χώρας.

Ταυτόχρονα, ο ρωσικός στρατός θα επιδιώξει να τους χωρίσει, καταστρέφοντας γέφυρες για να καταλάβουν τις διαβάσεις ποταμών. Η εκτίμηση περιελάμβανε ζοφερά στοιχεία για πιθανές απώλειες αμάχων σε περίπτωση πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής: έως και 50.000 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Δημοφιλή