ΤΟ BLOG
04/06/2018 09:57 EEST | Updated 04/06/2018 09:57 EEST

Τι χρειάζεται μια γυναίκα για να γίνει επιχειρηματίας;

gradyreese via Getty Images

Σε μία ιδανική κοινωνία, η αυτονόητη απάντηση στην παραπάνω ερώτηση θα ήταν “ό,τι ακριβώς και ένας άντρας: μια καλή ιδέα, σκληρή δουλειά, ένα ισχυρό δίκτυο, στρατηγικό όραμα και επιμονή”.

Δε ζούμε όμως σε μια ιδανική κοινωνία και οι γυναίκες που θέλουν να επιχειρήσουν, παρότι προφανώς διαθέτουν τα ίδια προσόντα με τους άντρες συνοδοιπόρους τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και ιδιαίτερα εμπόδια που βάζει στο δρόμο τους ο τρόπος με τον οποίο ανατράφηκαν, ο τρόπος με τον οποίο συχνά τις αντιμετωπίζει η κοινωνία και το επιχειρηματικό οικοσύστημα καθώς και το γεγονός ότι, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αναλαμβάνουν οι ίδιες το μεγαλύτερο μερίδιο από τη φροντίδα του σπιτιού και των εξαρτώμενων μελών της οικογένειάς τους, παράλληλα με την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό για μια γυναίκα που θέλει να κάνει τα πρώτα της βήματα ως επιχειρηματίας ή έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδρομή αυτή, να αναπτύξει δεξιότητες που θα τη βοηθήσουν να κάνει την επιχειρηματική της διαδρομή όσο το δυνατόν πιο γόνιμη, εύκολη και αποτελεσματική.

Πώς να διαπραγματεύεται και να διεκδικεί

Η διεκδίκηση και η διαπραγμάτευση θεωρούνται συνήθως πεδία αντρικής υπεροχής, καθώς, στο ήδη δύσκολο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης, οι γυναίκες έχουν συχνά να διαχειριστούν και προκλήσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευσή τους και τα στερεότυπα των άλλων γι’ αυτές: την έλλειψη αυτοπεποίθησης, την άκριτη αποδοχή της αυθεντίας εκείνου που έχουν απέναντί τους, το φόβο τους να πιέσουν ή να απογοητεύσουν το συνομιλητή τους. Όμως αυτά είναι εμπόδια που οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να ξεπεράσει, με την κατάλληλη εκπαίδευση και προετοιμασία, έτσι ώστε να μπορεί να διεκδικεί καλύτερες οικονομικές συμφωνίες, δίκαιους όρους συμφωνιών, ακόμα και καλύτερο καταμερισμό εργασιών, στη δουλειά και στην οικογένεια.

Στο σεμινάριο «Διαπραγμάτευση και διεκδικητικότητα», που θα πραγματοποιηθεί από τον οργανισμό Women On Top και την Ελένη Πλέσσα τη Δευτέρα 11/6, 17.00-20.00, οι συμμετέχουσες θα βελτιώσουν θεαματικά την ικανότητά τους να διαπραγματεύονται, να διεκδικούν και να επικοινωνούν με ήρεμο και ουσιαστικό τρόπο τις επιθυμίες και τα αιτήματά τους.

2. Πώς να χτίζουν μια επιχειρηματική ιδέα

Πώς γίνεται κάποιος επιχειρηματίας; Πώς μπορεί μια ιδέα να γίνει πράξη; Πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε τις πολλές εμπνεύσεις που μας έρχονται στο μυαλό κατά καιρούς; Πώς μπορούμε να επιλέξουμε τις πιο κατάλληλες κινήσεις για να κατακτήσουμε ένα στόχο που προς το παρόν μας φαίνεται ανέφικτος; Πολύ απλά: πρέπει να μάθουμε να φτιάχνουμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Όχι μόνο για να μπορέσουμε να βρούμε χρηματοδότηση για την επιχείρηση που ονειρευόμαστε, αλλά κυρίως για να σχεδιάσουμε ρεαλιστικά και αποτελεσματικά την πορεία της και να είμαστε σε θέση να πάρουμε τις αποφάσεις που θα την οδηγήσουν στην επιτυχία. Η γνώση αυτή σπάνια δίνεται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους -ή, έστω, εμπειρικά- καθώς αυτές συνήθως προορίζονται για επαγγέλματα πιο χαμηλών απαιτήσεων και ρίσκου σε σχέση με την επιχειρηματικότητα.
Στο σεμινάριο «Business Plan 101 – Πώς χτίζω μια επιχειρηματική ιδέα», που θα πραγματοποιηθεί από τον οργανισμό Women On Top και τον Δημήτρη Κουλέτση την Πέμπτη 14/6, 17.00-20.00, οι συμμετέχουσες θα καταλάβουν σε βάθος την αξία ενός business plan, θα δουλέψουν με πρακτικές ασκήσεις επάνω στο περιεχόμενο, τον τρόπο δημιουργίας και τη γραφή του, θα απομυθοποιήσουν το φόβο που όλοι λίγο πολύ αισθανόμαστε μπροστά στη λευκή σελίδα και θα αρχίσουν να χτίζουν τα απαραίτητα εργαλεία για να δουν την ιδέα τους να παίρνει σάρκα και οστά.

3. Πώς να μιλάνε και να παρουσιάζουν τις ιδέες τους μπροστά σε κοινό

Είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο φαινόμενο το να μιλάει (ή να προσπαθεί να μιλήσει) μία γυναίκα σε ένα επαγγελματικό πλαίσιο και οι παριστάμενοι να μη δίνουν καμία ή να δίνουν ελάχιστη σημασία στα λεγόμενά της, τουλάχιστον σε σχέση με αυτή που θα έδιναν στα λεγόμενα ενός άντρα συναδέλφου της. Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται, φυσικά, με το μερίδιο αυθεντίας και εξουσίας που ως κοινωνία αναγνωρίζουμε στις γυναίκες, όμως γίνεται και από μόνο του αιτία για να ρίχνουν οι γυναίκες τον τόνο της φωνής τους, να περιορίζουν τη στάση του σώματός τους και να διστάζουν να μοιραστούν δημοσίως τις απόψεις και τις ιδέες τους. Από την άλλη, για να κερδίσει οποιοσδήποτε επιχειρηματίας έναν πελάτη, για να παρουσιάσει την ιδέα του σε κάποιο χρηματοδότη, να μιλήσει για τη δουλειά του μπροστά σε κοινό ή να συμμετάσχει ενεργά σε ένα συνέδριο γύρω από το αντικείμενό του, η ικανότητά του να κερδίζει το ακροατήριο και να επικοινωνεί αποτελεσματικά το μήνυμά του είναι, το λιγότερο, απαραίτητη.
Στο σεμινάριο “Τα μυστικά των παρουσιάσεων και της ομιλίας μπροστά σε κοινό” που θα πραγματοποιηθεί από τον οργανισμό Women On Top και την Αλεξία Αξιώτη την Τετάρτη 20/6, 10.00-13.00, οι συμμετέχουσες θα βρουν τον τρόπο να λειτουργούν με μεγαλύτερη σιγουριά, να χρησιμοποιούν το σώμα και το λόγο για να εκφράζουν καλύτερα τις ιδέες τους και να ξεπερνούν το άγχος και τη νευρικότητα που μας προκαλεί μία παρουσίαση μπροστά σε κοινό.

4. Πώς να διαχειρίζονται τον προσωπικό τους Σαμποτέρ

Όλοι μας κουβαλάμε τις δικές μας περιοριστικές πεποιθήσεις, τον προσωπικό μας σαμποτέρ. Είναι αυτός που όταν του δώσουμε χώρο, θα τον ακούσουμε να μας λέει  «Πού πας; Δεν θα τα καταφέρεις. Δεν είναι για σένα αυτά. Δεν έχεις την ικανότητα (ή την τύχη)». Είναι εκείνος που μας πείθει ότι πραγματικά δεν πρόκειται να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε στη ζωή μας. Στις γυναίκες η φωνή αυτού του σαμποτέρ είναι πολύ συχνά ακόμα πιο δυνατή, καθώς οι ίδιες εσωτερικεύουν από μικρές την αμφισβήτηση που εισπράττουν από το περιβάλλον τους στα θέματα που ξεφεύγουν από τη “γυναικεία” τους ταυτότητα: τις επιδόσεις τους στις θετικές επιστήμες και στα αθλήματα, τις επαγγελματικές τους επιδιώξεις, τις αντισυμβατικές επιλογές για την προσωπική τους ζωή. Το να απαλλαγούμε όμως από τη συνεχή αυτοαμφισβήτηση είναι κρίσιμο για να μπορέσουμε να κάνουμε με αυτοπεποίθηση οποιαδήποτε αλλαγή ή βήμα επιθυμούμε για τον εαυτό μας και την επαγγελματική μας διαδρομή.
Στο σεμινάριο «Ο Προσωπικός μου Σαμποτέρ» που θα πραγματοποιηθεί από τον οργανισμό Women On Top και τη Βένια Δεληκατερίνη την Πέμπτη 21/6, 10.00-13.00, οι συμμετέχουσες θα απαντήσουν στις παρακάτω ερωτήσεις: Τι μπορώ να κάνω με τον προσωπικό μου σαμποτέρ; Ποιος είναι και γιατί με δυσκολεύει τόσο; Μπορώ πράγματι να τον εξαφανίσω ή μήπως χρειάζεται να τον αποδεχτώ ως μέρος του εαυτού μου; Μπορώ να κάνω ειρήνη μαζί του;

5. Πώς να διαχειρίζονται το χρόνο τους αποτελεσματικά

Όλοι οι νέοι επιχειρηματίες έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του να δουλεύουν χωρίς προϊστάμενο (άρα και συστηματική επίβλεψη), να βλέπουν τις δουλειές να έρχονται είτε όλες μαζεμένες είτε με το σταγονόμετρο, να πρέπει να οργανώσουν μόνοι το πρόγραμμα της εργασίας τους και να τα κάνουν, λίγο πολύ, όλα οι ίδιοι. Οι γυναίκες, ωστόσο, λόγω των αυξημένων ευθυνών που έχουν την τάση να αναλαμβάνουν στο σπίτι και την οικογένεια, έχουν να αντιμετωπίσουν την επιπλέον δυσκολία του να ισορροπήσουν τις δύο σφαίρες της ζωής τους, σε κάθε στιγμή. Αποτέλεσμα; Αισθάνονται πάντα πιεσμένες, νιώθουν ότι δεν τους φτάνουν οι ώρες της ημέρας και ότι τρέχουν συνεχώς, χωρίς τελικά να καταφέρνουν και πολλά. Για το λόγο αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για εκείνες να ξεκαθαρίσουν μέσα τους τι σημαίνει αποτελεσματική διαχείριση χρόνου, να εντοπίσουν ποια είναι τα εμπόδια που δεν τους επιτρέπουν να κάνουν σωστό time management και να μάθουν πώς μπορούν να τα ξεπεράσουν.
Στο σεμινάριο «Ξανακέρδισε το χαμένο χρόνο» που θα πραγματοποιηθεί από τον οργανισμό Women On Top και την Πηνελόπη Θεοδωρακάκου την Παρασκευή 22/6, 10.00-13.00, οι συμμετέχουσες θα αποκτήσουν πρακτικά εργαλεία και βασικές τεχνικές διαχείρισης χρόνου, αλλά και δεξιότητες που θα τις βοηθήσουν να ξαναπάρουν τον έλεγχο της δουλειάς και της ζωής τους στα χέρια τους. Τι χρειάζεται μια γυναίκα για να γίνει