Τι είδους υπαίθριες δραστηριότητες είναι ασφαλείς κατά την πανδημία

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε μόλις γυρίσουμε σπίτι, είναι να πλύνουμε πολύ καλά τα χέρια μας.

Με τα νέα μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, για καθολική απαγόρευση στην κυκλοφορία, να έχει ενεργοποιηθεί τις τελευταίες μέρες, πολλοί είναι αυτοί, που ψάχνουν τρόπους να γεμίσουν τη μέρα τους με δραστηριότητες.

Η προτροπή «Μένουμε Σπίτι» μας επιτρέπει να βγαίνουμε από το σπίτι μας για επίσκεψη στο φαρμακείο, τον γιατρό, σούπερ μάρκετ, τράπεζα, και την επαφή γονιών με τα παιδιά τους σε περίπτωση που είναι διαζευγμένοι η τελούν εν διαστάσει, βόλτα κατοικιδίου αλλά και για ατομική σωματική άσκηση.

Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση πως δεν έχουμε νοσήσει από τον κορονοϊό και πάντα έχοντας στο μυαλό μας να κρατάμε τις ασφαλείς αποστάσεις ανάμεσα μας.

Ποιες είναι λοιπόν οι ασφαλείς εξωτερικές δραστηριότητες; Και πώς μπορούμε να τις κάνουμε ενώ παίρνουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις;

Για αρχή κρατάμε στο μυαλό μας πως ακολουθούμε τις εντολές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Κάνουμε υπαίθριες δραστηριότητες μόνοι μας ή με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί.

Φοράμε γυαλιά ηλίου για να προστατέψουμε τα μάτια μας, από τα σταγονίδια αναπνοής, αλλά δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα. Αν τώρα ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα η ομάδα υψηλού ρίσκου, δηλαδή ανήκουμε στην τρίτη ηλικία η βρισκόμαστε στο στάδιο της ανάρρωσης, τότε καλό είναι να αποφεύγουμε για την ώρα αυτού του είδους τις δραστηριότητες.

Περπάτημα

Μία βόλτα εκτός σπιτιού μπορεί να κάνει θαύματα, για την σωματική και ψυχική μας υγεία. Φροντίζουμε να μην ερχόμαστε σε επαφή με άλλους επιλέγοντας διαδρομές που είναι όσο το δυνατόν πιο ήσυχες, έχοντας τον λιγότερο δυνατό κόσμο.

Καθώς αυτό μπορεί να φαντάζει δύσκολο σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, επιλέγουμε ώρες όπως τις πρώτες πρωινές που συνήθως συναντάμε λιγότερο κόσμο.

Αν τώρα έχουμε κοντά μας κάποιο μικρό άλσος ή πάρκο που είναι ελεύθερης πρόσβασης ή ακόμα και δασάκι αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε δημόσιες τουαλέτες ή άλλη κοινόχρηστη εγκατάσταση.

Μην ξεχνάμε πως ο ιος επιβιώνει στις επιφάνειες για αρκετό καιρό, κάτι που ισχύει και για τα παγκάκια. Επίσης έχουμε πάντα μαζί μας αντισηπτικό χεριών και μαντηλάκια και βέβαια μόλις επιστρέψουμε σπίτι, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να πλύνουμε πολύ καλά τα χέρια μας.

Τζόγκινγκ

Αντίστοιχα ευεργετικό είναι και το χαλαρό τρέξιμο - τζόγκιγκ. Ακολουθούμε και εδώ τους παραπάνω κανόνες υγιεινής ενώ φροντίζουμε να έχουμε χαρτομάντηλα μαζί μας σε περίπτωση που πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε.

Ποδήλατο

Μία μικρή βόλτα με το ποδήλατο βοηθάει να μας φυσήξει λίγο αέρας και να ξεχάσουμε προς στιγμήν τον κατ′ οίκον περιορισμό.

Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας ένα μπουκάλι με νερό, ούτως ώστε να αποφύγουμε να σταματήσουμε σε κάποιο περίπτερο ή άλλο χώρο που υπάρχει κόσμος προκειμένου να δροσιστούμε.

Υπενθυμίζουμε πως αυτή δεν είναι η εποχή για να κάνουμε «mountain biking».

Κηπουρική

Όσοι από εμάς είμαστε τυχεροί να έχουμε κήπο ή μποστάνι στο σπίτι μας, η ενασχόληση αυτή μπορεί φανεί άκρως ασφαλής και διασκεδαστική και - γιατί όχι - μαζί με τα παιδιά, ιδίως τώρα που είναι εκτός σχολείου.

Υπαίθριες δραστηριότητες που πρέπει να αποφεύγουμε

Δεν συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε ομαδική δραστηριότητα, αθλητική και μη.

Ούτε τένις παίζουμε, ούτε πινγκ πονγκ, διότι μην ξεχνάμε πως μπορεί σε κάποιους να φαίνεται ασφαλής επιλογή, αποτελεί όμως απειλή για την υγεία μας, διότι και οι δύο παίκτες έρχονται σε επαφή με το ίδιο μπαλάκι.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Πηγή: HuffPost US