Τι υπάρχει στο Ισφαχάν: Η πόλη όπου φέρεται να έγινε η ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν

Μια πόλη με πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
via Associated Press

Η πόλη του Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, όπου έλαβε χώρα η φερόμενη ισραηλινή επίθεση αντιποίνων την Παρασκευή, φιλοξενεί σημαντικές στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένης μιας μεγάλης αεροπορικής βάσης και εργοστασίων που σχετίζονται με την ιρανική παραγωγή drones και πυραύλων.

Οι αρχικές αναφορές από το ιρανικό πρακτορείο Fars εστίαζαν σε «τρεις εκρήξεις», κοντά στο Καχτζαβαρεστάν, κοντά στο αεροδρόμιο του Ισφαχάν και την αεροπορική βάση Σεκάρι, ενώ ο Χοσεΐν Νταλιριάν, εκπρόσωπος της διαστημικής υπηρεσίας του Ιράν, είπε πως ένας αριθμός από drones καταρρίφθηκαν επιτυχώς.

Στην επαρχία βρίσκονται οι γνωστές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου του Νατάνζ, ενώ οι εγκαταστάσεις μετατροπής ουρανίου είναι στη νοτιοανατολική περιοχή Ζερντεντζάν του Ισφαχάν.

Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις ήταν ασφαλείς, ενώ επιβεβαίωσε και η ΙΑΕΑ. Το ημιεπίσημο πρακτορείo Tasnim μεταδίδοντας από την περιοχή ανέφερε πως ακούστηκαν πυρά κατά τις 4.45.

Οι εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν έχουν τρεις μικρούς κινεζικούς αντιδραστήρες ερευνών και διαχειρίζονται την παραγωγή καυσίμου και άλλες δραστηριότητες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στην περιοχή είχε λάβει χώρα έκρηξη τον Νοέμβριο του 2011.

Στο Ισφαχάν είναι επίσης μια μεγάλη αεροπορική βάση που φιλοξενεί τα τελευταία F-14 Tomcat σε υπηρεσία στον κόσμο: Είναι τα μαχητικά που είχαν αγοραστεί επί Σάχη, πριν την ισλαμική επανάσταση του 1979. Αρχικές αναφορές υποδείκνυαν εγκαταστάσεις ραντάρ στη βάση ως στόχο της επίθεσης.

Εξίσου σημαντικές είναι οι εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων του Ιράν μέσα και γύρω από την πόλη. Νωρίς το προηγούμενο έτος μια επίθεση που αποδόθηκε στο Ισραήλ εξαπολύθηκε εναντίον φερόμενων εγκαταστάσεων παραγωγής όπλων στην πόλη. Στην επίθεση εκείνη είχαν χρησιμοποιηθεί τρία drones.

Με πληροφορίες από Guardian, Times of Israel

Δημοφιλή