Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη δόνηση, σε μια περιοχή ιδιαίτερα σεισμογενή.
.
.
Lamiareport.gr

Τις πρώτες εκτιμήσεις τους για τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ με επίκεντρο την Αταλάντη δίνουν οι σεισμολόγοι, που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου.

«Να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής ότι ο σημερινός σεισμός δεν έχει άμεση σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. Η περιοχή στην οποία συνέβη ο σεισμός αυτός γενικά έχει μια ήπια σεισμικότητα και ο σημερινός σεισμός είχε ένα μηχανισμό γένεσης εντελώς διαφορετικό από του ρήγματος της Αταλάντης» είπε στο Ertnews ο κ. Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Όπως εξήγησε «Το ρήγμα της Αταλάντης όταν είχε ενεργοποιηθεί, το κατεχόμενο μέρος του ρήγματος, κινήθηκε προς τη θάλασσα, προς την Εύβοια. Άρα το συγκεκριμένο σημείο που έγινε ο σεισμός αυτός είναι εντελώς στην άλλη κατεύθυνση, είναι δηλαδή νοτιοδυτικά της Αταλάντης».

Lamiareport.gr

Ο κ. Καραστάθης εξήγησε ότι «το ρήγμα της Αταλάντης είχε δώσει το 1894 δύο ισχυρότατους σεισμούς. Ο ένας ήταν μάλιστα της τάξης των 7 βαθμών Ρίχτερ και μάλιστα είχε σχεδόν ερημοποίηση όλη την περιοχή. Αλλά μιλάμε για ένα διαφορετικό ρήγμα. Μιλάμε για ένα διαφορετικό φαινόμενο. Μιλάμε για την εκτατική διεύθυνση του ευβοϊκού κόλπου. Είναι κάτι τελείως ανεξάρτητο από το συγκεκριμένο αυτό φαινόμενο που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή. Αυτό το φαινόμενο εξελίσσεται σε μια περιοχή που όμως πρέπει να τονίσουμε αυτό δεν έχει καταγραμμένα ενεργά ρήγματα. Δεν έχει δώσει σημαντικούς σεισμούς».

Παράλληλα είπε ότι «οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα πρέπει να ανησυχούν για δύο πράγματα. Πρώτον γιατί τα σπίτια τους έχουν χτιστεί περιμένοντας το σεισμικό κίνδυνο. Τα περισσότερα σπίτια της περιοχής είναι χτισμένα υπό τη σκέψη του σεισμού του 1894. Ο κάθε ένας της περιοχής έχει λάβει υπόψιν του αυτό, άρα έχουμε ισχυρές οικοδομές στην περιοχή. Δεν θα πρέπει να υπάρχει φόβος. Δεύτερον, δεν είναι το ρήγμα της Αταλάντης, είναι και αυτό καθησυχαστικό. Τρίτον, περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη. Θεωρώ αυτή τη στιγμή ότι θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή, να δούμε πώς βαδίζει το φαινόμενο και σε λίγα 24ωρα, θα είμαστε σε θέση να πούμε με βεβαιότητα πώς βαδίζει η ακολουθία».

.
.
Lamiareport.gr

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε ότι ο σεισμός συνδέεται με το ρήγμα της Λοκρίδας, νότια της Αταλάντης. «Ο σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης που είχε δώσει μεγάλο σεισμό τον 19ο αιώνα, αλλά προέρχεται από ρήγμα της Λοκρίδας, νότια της Αταλάντης. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινόμενου, και στη συνέχεια θα κάνουμε εκτιμήσεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Η περιοχή έχει βεβαρημένο ιστορικό, που αναφέρεται ουσιαστικά και σε πολύ μεγάλους σεισμούς» υπενθύμισε ο καθηγητής Γεωλογίας. «Η περιοχή δίνει τέτοιους σεισμούς, κι αυτό είναι θετικό. Είναι μέσα στα πλαίσια της κανονικής σεισμικότητας στην περιοχή» εξήγησε.

Σχετική ανάρτηση έκανε στο Facebook ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Ακης Τσελέντης.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΪ)

Δημοφιλή