Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών 5 - 11 ετών για τον κορονοϊό

Τα εμβόλια θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε έναν ή δυο μήνες. Ας μιλήσουμε με τα παιδιά μας γι' αυτό.
.
Imgorthand via Getty Images
.

Η Pfizer ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι το εμβόλιο δύο δόσεων για τον κορονοϊό προκαλεί σθεναρή ανοσολογική αντίδραση σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών και σχεδιάζει να ζητήσει άδεια για χρήση σε παιδιά αυτής της ηλικίας σε ΗΠΑ, Ευρώπη και αλλού, το συντομότερο δυνατόν.

Εάν η ρυθμιστική αξιολόγηση προχωρήσει ομαλά, τα μικρά παιδιά θα μπορούσαν να αρχίσουν να μπαίνουν στην σειρά για εμβολιασμό σχετικά σύντομα. Τι σημαίνει αυτό για τους γονείς και τα παιδιά αυτή τη στιγμή; Και τι, αν μη τι άλλο, πρέπει να κάνουν για να προετοιμαστούν;

Ιδού τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Τα εμβόλια θα πρέπει να είναι διαθέσιμα εντός ενός ή δύο μηνών

Και πάλι, η Pfizer ανέφερε ότι θα υποβάλει επείγουσα αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο σε μικρότερα παιδιά. Αλλά δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για το πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία αξιολόγησης.

Έτσι, παρά τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που ισχυρίζονται με κάποια βεβαιότητα ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να ανοσοποιηθούν ευρέως μέχρι τις Απόκριες, οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης. Και δεν είναι ακριβώς το ίδιο σε παιδιά και ενήλικες. Η δόση του εμβολίου Pfizer είναι 30 μικρογραμμάρια για τους 12 (ετών) και άνω. Η δόση για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι πολύ μικρότερη: 10 μικρογραμμάρια.

«Παρόλο που υπάρχουν άνθρωποι που λένε πότε θα είναι διαθέσιμο, απλά δεν το γνωρίζουμε», δηλώνει η δρ. Τζάνετ Ενγκλουντ, διευθύντρια της Ομάδας Ερευνών της Παιδιατρικής Λοιμώδους Παιδιατρικής του Σιάτλ. «Είναι οι FDA και ACIP [Συμβουλευτική Επιτροπή για Πρακτικές Ανοσοποίησης] που αποφασίζουν. Παρόλο που τα πράγματα φαίνονται πολύ καλά, θα περάσουν εβδομάδες ή μήνες».

Η πιο συγκεκριμένη εικασία που η Έγκλουντ θα κινδύνευε; «Είμαι πεπεισμένη ότι θα έχουμε εκτεταμένο εμβολιασμό για παιδιά το 2021», λέει.

Το λανσάρισμα του εμβολίου δεν θα είναι τόσο δύσκολη υπόθεση όπως για τους ενήλικες

Η αρχική διάθεση του εμβολίου για τον κορονοϊό σε ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ιδιαίτερα καλά συντονισμένη, αλλά οι ειδικοί αναμένουν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει πολύ πιο ομαλά όταν έρθει η ώρα της ανοσοποίησης των μικρότερων παιδιών.

Πρώτον, δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί (υποψήφιοι για εμβολιασμό). Τα παιδιά αποτελούν μόνο περίπου το 20% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών και τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι μια ακόμη μικρότερη ομάδα.

«Δεν αναμένω τόσο μεγάλη ανησυχία για να κλεισθούν ραντεβού, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε τόσους πολλούς ανθρώπους να προσπαθήσουμε να εμβολιάσουμε ταυτόχρονα όσο είχαμε προηγουμένως», δηλώνει η δρ. Μουντίπ Κέινθ, ειδική στις παιδιατρικές μολυσματικές ασθένειες από τον Cohen Παιδικό Ιατρικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη. «Είμαστε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί σε αυτό»

Όπως και οι ενήλικες και οι έφηβοι, τα παιδιά είναι πιθανό να εμβολιαστούν σε φαρμακεία και κοινόχρηστους χώρους εμβολιασμού - συμπεριλαμβανομένων των σχολείων. Η διοίκηση Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης σχέδια για να φτάσει το εμβόλιο σε περισσότερους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των παιδίατρων. Έτσι, είναι πιθανό τα παιδιά να μπορούν να εμβολιαστούν στον παιδίατρό τους. (Σ.σ. Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί από ιδιώτες παιδιάτρους αναμένεται να αρχίσουν στις αρχές του Οκτωβρίου).

«Η ελπίδα είναι ότι τα παιδιά θα μπορούν να ανοσοποιηθούν σε ιδιωτικούς χώρους», λέει η Ένγκλαντ, αλλά αυτό εξαρτάται από τη σύνθεση του εμβολίου και τις απαιτήσεις αποθήκευσης και χειρισμού.

«Οι παιδίατροι θα είναι έτοιμοι», δηλώνει η δρ. Σόνια Ρασμούσεν, καθηγήτρια στα τμήματα παιδιατρικής και επιδημιολογίας στο University of Florida College of Medicine, η οποία ανέφερε μια πρόσφατη συνομιλία που είχε με έναν συνάδελφο παιδίατρο που βοηθά στον προγραμματισμό του νοσοκομείου της. «Σκέφτονται ήδη αν μπορούν να οργανώσουν κλινικές όπου οι ενδιαφερόμενοι να μεταβαίνουν και να παραλαμβάνουν τα εμβόλια, πώς μπορούν να αυξήσουν τα ραντεβού, πώς μπορούν να έχουν διαθεσιμότητα για να εμβολιαστούν τα παιδιά».

Ας κάνουμε στο παιδί μας το εμβόλιο της γρίπης τώρα

Είναι απολύτως ασφαλές για όσους είναι 12 ετών και άνω να κάνουν εμβόλιο γρίπης και εμβόλιο για τον κορονοϊό (είτε πρόκειται για αρχική δόση είτε για αναμνηστική δόση) ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Επειδή οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν ακόμη εξετάσει τα δεδομένα και δεν έχουν κάνει συστάσεις, είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν το ίδιο θα ισχύει για τα μικρότερα παιδιά, αν και οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι ότι θα είναι. Ωστόσο, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να κάνουμε στο παιδί μας το εμβόλιο γρίπης τώρα (σ.σ. περισσότερα για την γρίπη / εποχική γρίπη και τον εμβολιασμό στην χώρα μας εδώ). Κάθε χρόνο, το CDC παροτρύνει όλους να κάνουν τo αντιγριπικό εμβόλιο το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου, αν είναι δυνατόν.

«Κάντε ένα εμβόλιο γρίπης τώρα. Πραγματικά ανησυχούμε για τη γρίπη φέτος», δηλώνει η Ένγκλαντ. Τα ποσοστά γρίπης πέρυσι ήταν ασυνήθιστα χαμηλά, πιθανώς λόγω προληπτικών μέτρων που σχετίζονται με την COVID και τα ποσοστά φέτος αναμένεται να είναι υψηλότερα.

Επίσης, ας βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας είναι ενημερωμένο με άλλους εμβολιασμούς, όπως MMR (ιλαρά-παρωτίτιδα-ερυθρά), παρότρυνε. Τα παιδιά συνήθως λαμβάνουν μια δεύτερη δόση μεταξύ των ηλικιών 4 και 6. Έτσι, θα μπορούσαμε να έχουμε, ας πούμε, ένα 6χρονο παιδί που πρέπει να λάβει τη δεύτερη δόση MMR, το οποίο χρειάζεται το ετήσιο εμβόλιο γρίπης και είναι επιλέξιμο για COVID εμβόλιο σύντομα.

«Τώρα είναι η ώρα να ελέγξουμε για αυτά τα άλλα εμβόλια», λέει η Ένγκλαντ.

Ας διατυπώσουμε στον παιδίατρό μας οποιαδήποτε απορία έχουμε νωρίτερα παρά αργότερα

Εάν έχουμε ερωτήσεις σχετικά με τη δοκιμή εμβολίου, πώς θα είναι η διαδικασία εμβολιασμού ή συγκεκριμένες ανησυχίες που σχετίζονται με την υγεία του παιδιού μας, τώρα είναι μια καλή στιγμή να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης του παιδιού μας και να ξεκινήσουμε μια συνομιλία.

«Γνωρίζω ότι πολλοί γονείς έχουν ερωτήσεις, γι ’αυτό τους ενθαρρύνω να διατυπώσουν τις ερωτήσεις τους τώρα, γιατί μόλις εγκριθεί, δεν θα θέλαμε να καθυστερήσουμε. Περιμέναμε αρκετά», λέει η Κέινθ. Αν και σίγουρα δεν είναι τόσο λεπτομερής όσο θα ήταν μια δημοσιευμένη μελέτη, παρότρυνε επίσης τους γονείς να δουν το δελτίο τύπου από την Pfizer για να διαβάσουν περισσότερα σχετικά με το εύρος και τα ευρήματα της δοκιμής.

«Εάν έχουμε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή δισταγμό ή απλά κλασσικές ερωτήσεις του τύπου ”Θέλω να καταλάβω περισσότερα”, θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να επικοινωνήσουμε», λέει η Κέινθ.

Τα αποτελέσματα (των δοκιμών) θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα για παιδιά κάτω των 5 ετών αργότερα φέτος

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι γίνονται δοκιμές εμβολίων σε άλλες δύο ηλικιακές ομάδες - παιδιά 2-5 ετών και παιδιά 6 μηνών έως 2 ετών - (τα αποτελέσματα των οποίων) αναμένονται το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι ερευνητές δοκιμάζουν χαμηλότερη δόση των δύο εμβολίων.

Ας μιλήσουμε στα παιδιά μας για το τι συμβαίνει - κι ας συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες μας

Καθ ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι ειδικοί έχουν τονίσει πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε στα παιδιά (με έναν κατάλληλο τρόπο ανάλογα με την ανάπτυξή τους) για το τι συμβαίνει και αυτή η στιγμή δεν είναι διαφορετική. Ας ρωτήσουμε τα παιδιά τι πιστεύουν ότι γνωρίζουν για το εμβόλιο της Covid κι ας είμαστε ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχουν...

«Εμείς, οι ενήλικες, πρέπει να έχουμε θετική στάση απέναντι στα παιδιά μας και να τα γνωρίζουμε: Αυτό είναι καλό», λέει.

Ταυτόχρονα, με την μετάλλαξη Δέλτα να κυκλοφορεί και τα περιστατικά σε παιδιά να φτάνουν σε νέα υψηλά επίπεδα, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες, να αποφεύγουμε τις πολυσύχναστα κλειστά μέρη όταν είναι δυνατόν και να πλένουμε τα χέρια μας. Επίσης, ας βεβαιωθούμε ότι οποιοσδήποτε από το νοικοκυριό μας που πληροί τις προϋποθέσεις έχει εμβολιαστεί, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τα «κουκούλια» των μη εμβολιασμένων παιδιών καθώς περιμένουν τη σειρά τους. Τα κρούσματα Covid μεταξύ των παιδιών αυξήθηκαν κατά περίπου 240% από τον Ιούλιο (σ.σ. ΗΠΑ).

«Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα να διπλασιάσουμε όλα τα προστατευτικά μέτρα», λέει η Ρασμούσεν. «Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε αυτήν τη στιγμή (να το κάνουμε), γιατί είμαστε πολύ κοντά σε αυτήν την ευκαιρία να προστατευτούμε από το εμβόλιο».