Τι θα πάθουμε αν τρώμε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα

... και μερικά έξυπνα κόλπα για μια ισορροπημένη διατροφή.
Chef tossing flaming vegetable
mgstudyo via Getty Images
Chef tossing flaming vegetable

Είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι θέλουν να μαγειρεύουν και να τρώνε καθημερινά, εύκολα γεύματα. Ας είμαστε ειλικρινείς, είναι ωραίο να έχουμε «στο τσεπάκι» γρήγορα γεύματα που δεν εμπλέκουν στη διαδικασία καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Και κάπως έτσι, πριν καλά - καλά το καταλάβουμε, έχουμε καταναλώσει το ίδιο γεύμα πολλές μέρες συνεχόμενα. Στο κάτω - κάτω της γραφής, η προετοιμασία ενός γεύματος είναι ένα γεγονός.

Η ρουτίνα μας βοηθά να τρώμε λιγότερο σνακ, κάτι που μπορεί να μας κάνει να προσέχουμε περισσότερο τι βάζουμε στο σώμα μας.

Η αναζήτηση αυτών των ανθυγιεινών σνακ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, κάτι που επίσης επηρεάζει αρνητικά την υγεία του εντέρου μας.

Το να τρώμε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα πορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από το άγχος να επιλέγουμε τι θα φάμε. Εχουμε κάτι λιγότερο για να σκεφτούμε. Μπορεί να πελαγώνουμε στην προσπάθεια να οργανώσουμε τι να τρώμε τρεις φορές την ημέρα, καθώς έχουμε κατακλυστεί από συνταγές και συμβουλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα στο έντερο μας αν τρώμε τα ίδια γεύματα κάθε μέρα;

Λοιπόν, ο περιορισμός της διατροφής μπορεί να έχει δυνητικά αρνητική επίδραση στην υγεία του εντέρου μας, η οποία έχει αρνητική επίδραση και σε άλλους τομείς της υγείας μας.

Η έλλειψη ποικιλίας δεν είναι καλό για την υγεία του εντέρου μας

Ο περιορισμός της διατροφής περιορίζει τα θρεπτικά συστατικά που τρώμε, κάτι που δεν είναι καλό για τη γενική υγεία μας. Το έντερό μας ευδοκιμεί από μια ποικιλόμορφη διατροφή με μια ευρεία ποικιλία φυτικών τροφών που βοηθούν κι επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου μας. Οι μικρές αλλαγές στα αγαπημένα μας γεύματα μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά - προσθέτοντας διαφορετικές επιλογές από σπόρους, βότανα ή ακόμα και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι μια σειρά από πολύχρωμα φρέσκα φρούτα και λαχανικά θα μπει στη διατροφή μας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία του εντέρου. Τα φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες, τα σπαράγγια και τα μούρα είναι εξαιρετικές επιλογές για να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Συνολικά, η ισορροπία είναι το κλειδί για την καλή υγεία του εντέρου.

Η σημασία των φυτικών ινών

Γενικά, θα πρέπει να ενσωματώνουμε στην διατροφή μας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, και μια σειρά από πολύχρωμα φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων μας. Ας κάνουμε κάθε μέρα μια συνειδητή προσπάθεια να έχουμε πολλές φυτικές ίνες στη διατροφή μας. Οι φυτικές ίνες είναι ένας σημαντικός υδατάνθρακας, αλλά αυτός που συχνά παραμελείται – πολλοί από εμάς δεν λαμβάνουμε υδατάνθρακες στις σωστές δόσεις. Η σύσταση είναι να λαμβάνουμε 30 γρ. την ημέρα. Μπορεί να το νιώθουμε ως υπερβολή, αλλά αν κάνουμε εναλλαγές από λευκό σε καστανό ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί και ενισχύσουμε τα συνηθισμένα γεύματά μας με φακές, ρεβίθια ή ανάμεικτα φασόλια, μπορεί πράγματι να βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Η βαρεμάρα

Το να τρώμε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα μπορεί να γίνει βαρετό... Το φαγητό ενδέχεται να φέρει τέτοια χαρά στη ζωή μας και η κατανάλωση μιας ποικίλης γκάμα συστατικών μπορεί να είναι κάτι τόσο νόστιμο όσο και θρεπτικό. Για παράδειγμα, μπορεί να προσπαθήσουμε να ανακατέψουμε τα γεύματά μας προσθέτοντας ένα διαφορετικό μείγμα σπόρων, οσπρίων, φρούτων ή λαχανικών κάθε μέρα, κάτι που είναι ένας καλός τρόπος για να ενισχύσουμε την ποικιλία των φυτικών ινών που τρώμε - και αυτό να είναι κάτι νόστιμο επίσης. Μας ενθαρρύνουν να τρώμε 30 διαφορετικούς τύπους φυτικών εδεσμάτων κάθε εβδομάδα και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ποικιλομορφίας και της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου. Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά ακόμη και τα βότανα και τα μπαχαρικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνουμε τα γεύματά μας πιο συναρπαστικά και ενδιαφέροντα.

Το ζουμί

Το έντερό μας ευδοκιμεί αν ακολουθούμε μια διατροφή που έχει ποικιλία φυτικών τροφών οι οποίες το βοηθούν θετικά και επηρεάζουν το μικροβίωμά του.

Μια διατροφή με μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, πρωτεϊνών, δημητριακών ολικής αλέσεως, υγιών λιπαρών και τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι το έντερό μας παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

Ακόμη και μικρές αλλαγές στα αγαπημένα μας γεύματα μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά - από την εναλλαγή ορισμένων συστατικών όπως το λευκό ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά με εκδόσεις ολικής αλέσεως μέχρι την προσθήκη διαφορετικών σπόρων, φρούτων, ξηρών καρπών, λαχανικάών, βοτάνων ή ακόμα και τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση.