Τιμή - ρεκόρ για πίνακα της Φρίντα Κάλο: Το πιο ακριβό έργο τέχνης Λατινοαμερικανού καλλιτέχνη

Η διάσημη αυτοπροσωπογραφία «Diego and I» με τον σύζυγο και έρωτα της ζωής της, Ντιέγκο Ριβέρα.
 (AP Photo/Matt Dunham)
(AP Photo/Matt Dunham)
via Associated Press

Η αυτοπροσωπογραφία της Φρίντα Κάλο «Diego and I» πωλήθηκε στην τιμή των 34,9 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία που διοργάνωσε ο οίκος Sotheby’s το βράδυ της Τρίτης 16 Νοεμβρίου, γεγονός που την καθιστά το πιο ακριβό έργο τέχνης Λατινοαμερικανού καλλιτέχνη που πωλήθηκε σε δημοπρασία.

Η ελαιογραφία που ολοκληρώθηκε πέντε χρόνια πριν από τον θάνατο της Φρίντα, το 1954, είναι μία από τις τελευταίες αυτοπροσωπογραφίες της Μεξικανής ζωγράφου, γνωστής για τον τρόπο με τον οποίον απεικόνισε την ακατέργαστη συναισθηματική της ένταση και η πώληση του πίνακα αποτελεί απόδειξη για το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των συλλεκτών σε σχέση με το έργο της.

Ο πίνακας είναι ένα παράθυρο στον ταραχώδη γάμο της με τον επίσης Μεξικανό και εξίσου διάσημο για τις μεγάλες τοιχογραφίες του ζωγράφο, Ντιέγκο Ριβέρα, ο οποίος απεικονίζεται στο μέτωπο της, στο κέντρο των σκέψεων που τη βασανίζουν, ακριβώς πάνω από τα γεμάτα δάκρια μάτια της.

Η πώληση του έργου ανέβασε τον πήχη όσον αφορά τις πωλήσεις έργου Λατινοαμερικανού καλλιτέχνη. Η Κάλο (τελικά, και μετά θάνατον) βγήκε μπροστά από τον Ντιέγκο, καθώς ξεπέρασε το όριο που είχε θέσει πώληση έργου του Ριβέρα το 2018, όταν ένας από τους πίνακές του πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 9,76 εκατ. δολαρίων (σημερινή αξία λαμβάνοντας υπόψιν τον πληθωρισμό 10,75 εκατ. δολάρια).

Φρίντα και Ντιέγκο, 11 Μαΐου 1933, στη Νέα Υόρκη. (AP Photo)
Φρίντα και Ντιέγκο, 11 Μαΐου 1933, στη Νέα Υόρκη. (AP Photo)
via Associated Press

Πάντως το έργο, το οποίο έδωσε προς πώληση άγνωστος συλλέκτης, καταλήγει στη Λατινική Αμερική. Αγοραστής, όπως αποκάλυψε εκπρόσωπος του Sotheby’s, είναι ο Εντουάρντο Φ. Κονσταντίνι, ιδρυτής ιδιωτικού μουσείου στο Μπουένος Άιρες και το έργο αγοράστηκε για την ιδιωτική του συλλογή.

Αναφερόμενη στο «Diego and I», η Αντριάνα Ζαβάλα, η οποία επιμελήθηκε έκθεση της Φρίντα Κάλο το 2015 στον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης, είπε ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό όψιμο έργο της, από μια περίοδο όπου η σωματική της ταλαιπωρία είχε ενταθεί και η ζωγραφική της είχε γίνει αλλοπρόσαλλη».

Η Φρίντα Κάλο, η γυναίκα με τη μυθιστορηματική ζωή, που πέθανε σε ηλικία μόλις 47 ετών, γεννήθηκε το 1907 στην Πόλη του Μεξικού και άρχισε να ζωγραφίζει το 1926, ενώ ανάρρωνε από ένα ατύχημα με λεωφορείο που της άφησε προβλήματα υγείας και χρόνιους πόνους -και δεν ήταν το μόνο.

Η Φρίντα γνώρισε τον Ντιέγκο όταν εκείνος ήταν 43 ετών και παντρεμένος (με τη δεύτερη γυναίκα του) και η Φρίντα 22. Παντρεύτηκαν το καλοκαίρι του 1928 και ο γάμος τους πέρασε από σαράντα κύματα. Το 1939 πήραν διαζύγιο και ξαναπαντρεύτηκαν έναν χρόνο αργότερα. Ο θάνατος της Φρίντα συνέτριψε τον Ριβέρα. Όπως έγραψε στην αυτοβιογραφία του «η μέρα που πέθανε η Φρίντα ήταν η πιο τραγική της ζωής μου».

Με πληροφορίες από The New York Times