ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/03/2020 14:06 EET | Updated 13/03/2020 14:13 EET

Ο κορονοϊός ωφελεί τις ηλεκτρονικές αγορές των Ελλήνων

Σύμφωνα με την έρευνα της ierax analytix.

BogdanVj via Getty Images

Tο 21% των Ελλήνων είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε ηλεκτρονικές αγορές ειδών σούπερ μάρκετ και φαρμακείων μέσα στις επόμενες δεκαπέντε μέρες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ierax analytix εν μέσω εξάπλωσης του κορονοϊού.

Το ποσοστό αυτό είναι τεράστιο, αν υπολογίσουμε ότι προ πανδημίας μόλις 0.5% του τζίρου των σούπερ μάρκετ ερχόταν από το διαδίκτυο και αντίστοιχα 5% ήταν ο ηλεκτρονικός τζίρος των φαρμακείων.

Όσον αφορά τους λόγους που θα προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές αγορές, οι ερωτώμενοι θέλουν να γλιτώσουν χρόνο κατά 29%, να έχουν περισσότερες επιλογές κατά 23%, να μην έρθουν σε επαφή με άλλους 22% και να μη βγουν άσκοπα από το σπίτι 20%.

Το Efood δείχνει να έχει τα πρωτεία στις προτιμήσεις για ηλεκτρονικές παραγγελίες με το 48% να δηλώνει πως σκοπεύει να ψωνίσει μέσω αυτού. Δεύτερο έρχεται το Skroutz με το 14% των Ελλήνων να το προτιμούν.

Το 5% των πολιτών θα στραφεί στο Box και το 4% στην πλατφόρμα Deliveras. Οι Έλληνες σε ποσοστό 29% θα αγοράσουν απευθείας από τις ιστοσελίδες των καταστημάτων και όχι μέσω κάποιας εφαρμογής.

Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο θα πρέπει αυτές οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα μεγαλύτερα νούμερα ηλεκτρονικών αγορών αλλά και να επενδύσουν σε υπηρεσίες μεταφορών.

Οι μεταφορικές εταιρείες θα πρέπει να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, ενώ παράλληλα να φροντίσουν για την ασφάλεια των εργαζομένων τους καθώς 32% των ερωτώμενων δηλώνουν πως θέλουν να πληρώσουν με αντικαταβολή και όχι ηλεκτρονικά.

Σημειώνεται ότι το ερωτηματολόγιο, την συλλογή, την ανάλυση και την παρουσίαση δεδομένων ανέλαβε η ierax analytix. Τα 703 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν διαδικτυακά από τις 10 μέχρι τις 13 Μαρτίου 2020, από άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα, ηλικίας 18-45 ετών.

ierax analytix
ierax analytix

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

 

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.  Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.