Το 53% των Αμερικανών στηρίζει την απόφαση Μπάιντεν για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Οι αμερικανοί είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο αποστολής αμερικανών στρατιωτών στον πόλεμο της Ουκρανίας
YUKI IWAMURA via Getty Images

Μετά από 6 μήνες πολέμου στην Ουκρανία, το 53% των Αμερικανών εμφανίζεται θετικό ως προς την τεράστια οικονομική στήριξη που παρέχει στο Κίεβο ο Τζο Μπάιντεν με μόλις το 18% να τίθεται κατά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, οι Αμερικανοί, παρά τις οικονομικές ανησυχίες και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις που τραβούν τους τελευταίους μήνες την προσοχή τους, συνεχίζουν να υποστηρίζουν την πολιτική του δημοκρατικού προέδρου για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση έχει παράσχει όπλα και σημαντική οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις ενώ το τελευταίο πακέτο βοήθεια 3 δισ. δολαρίων, είναι από τα μεγαλύτερα που έχει εγκρίνει ο Λευκός Οίκος μέχρι σήμεα.

Με την Ουκρανία να γιορτάζει σήμερα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της τα στοιχεία που έρχονται από τα μέτωπα του πολέμου είναι αποκαρδιωτικά ως προς τις ανθρώπινες απώλειες.

Ωστόσο η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Αμερικανοί που στηρίζουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία είναι και από τις δύο πολιτικές πλευρές.

Το 66% των Δημοκρατικών και το 51% των Ρεπουμπλικάνων τάσσονται υπερ.

Μια μικρή πλειοψηφία, 51%, υποστηρίζει επίσης την παροχή όπλων, όπως πυροβόλων και αντιαρματικών, στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σε σύγκριση με 22% που είναι αντίθετοι.

Σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά των Αμερικανών που τάσσονταν υπέρ της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία ήταν υψηλότερα, όμως δεν υπάρχουν διαθέσιμες δημοσκοπήσεις που να είναι άμεσα συγκρίσιμες.

Όπως και σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, η υποστήριξη της αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι μικρή μεταξύ των Αμερικανών απ’ όλο το πολιτικό φάσμα.

Μόνο 26% είπαν πως υποστηρίζουν μια τέτοια επέμβαση, όμως 43% συμφώνησαν με την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων σε συμμάχους του ΝΑΤΟ, που είναι γείτονες της Ουκρανίας και δεν βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Δημοφιλή