ΔΙΕΘΝΕΣ
13/07/2018 18:36 EEST | Updated 13/07/2018 18:57 EEST

Το άτμισμα (του πιλότου) βλάπτει σοβαρά τα αεροπλάνα, έδειξε η έρευνα για την πτήση της Air China

Regis Duvignau / Reuters

Το...άτμισμα του συγκυβερνήτη, οποίος χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό τσιγάρο στα κρυφά κατά την πτήση, ευθύνεται για την απότομη κάθοδο του αεροσκάφους της Air China, που προκάλεσε τρόμο στους επιβάτες και το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο συγκυβερνήτης προσπαθούσε να κρύψει το ότι άτμιζε, αλλά κατά λάθος έκλεισε τον κλιματισμό, προκαλώντας πτώση των επιπέδων του οξυγόνου.

Το πλήρωμα του αεροσκάφους, που πετούσε την Τρίτη από το Χονγκ Κονγκ στο Νταλιάν, κατέβασε τις μάσκες οξυγόνου και έφερε το αεροσκάφος 6.500 μέτρα χαμηλότερα. Αργότερα επέστρεψε στο κανονικό του ύψους.

Η αρχική έρευνα της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Κίνας έδειξε πως ο συγκυβερνήτης προσπάθησε να απενεργοποιήσει έναν εξαεριστήρα για να μην φτάνουν οι αναθυμιάσεις στην αίθουσα των επιβατών, χωρίς να το πει στον κυβερνήτη, αλλά αντ’αυτού έκλεισε τον κλιματισμό.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους επιβάτες να δέσουν τις ζώνες τους, καθώς το αεροπλάνο έπρεπε να κατεβεί χαμηλότερα. Επίσης, το πλήρωμα έλαβε έκτακτα μέτρα, κατεβάζοντας τις μάσκες οξυγόνου μέχρι να διαπιστωθεί το πρόβλημα. Σημειώνεται πως, εάν ένα αεροπλάνο χάσει πίεση στην καμπίνα, ο πιλότος πρέπει να το κατεβάσει σε χαμηλότερο ύψος για λόγους ασφαλείας.

Όταν διαπιστώθηκε πως ο κλιματισμός είχε κλείσει, τον ενεργοποίησαν ξανά και έφεραν την πτήση πίσω στο κανονικό της ύψος.

Οι αρχές διερευνούν περαιτέρω την υπόθεση, ενώ η αεροπορική εταιρεία υποσχέθηκε χειρισμούς «μηδενικής ανοχής» όσον αφορά σε ανάρμοστες συμπεριφορές από το πλήρωμα.

 

Sponsored Post