Οι 27 ενέκριναν τη συμφωνία για το Brexit

Οι 27 ενέκριναν τη συμφωνία για το Brexit
ASSOCIATED PRESS

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ εγκρίνουν τη συμφωνία διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας», γράφουν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας τη βούλησή τους για την εδραίωση της «όσο το δυνατόν πιο στενής» σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Η συμφωνία ορίζει τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας στις 29 Μαρτίου και περιγράφει το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων των δύο πλευρών.

Το «αγκάθι» του Γιβραλτάρ

Ήδη από χθες είχε γίνει γνωστό ότι είχε φύγει το αγκάθι του Γιβραλτάρ, με την Ισπανία να αίρει την απειλή του βέτο.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η συμφωνία είναι όσο καλύτερη γίνεται, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα την επικυρώσει.

Ο λόγος στη Βουλή

Το επόμενο βήμα είναι να περάσει και από το βρετανικό Κοινοβούλιο, μια αποστολή καθόλου εύκολη αν θυμηθούμε το κύμα παραιτήσεων που έζησε η βρετανίδα πρωθυπουργός μόλις έγινε γνωστή η συμφωνία.

Με ανοιχτή της επιστολή προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου η Τερέζα Μέι απηύθυνε χθες δραματική έκκληση να στηρίξουν τη συμφωνία. Στην επιστολή της η Μέι δηλώνει ότι θα διεξαγάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για Brexit.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα, στον απόηχο της συμφωνίας και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παροτρύνοντας το βρετανικό Κοινοβούλιο να επικυρώσει το deal. «Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Καλώ αυτούς που θα πρέπει να την επικυρώσουν στο βρετανικό κοινοβούλιο, να το λάβουν αυτό υπόψη τους. Πρόκειται για την καλύτερη συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε., αλλά και τη μοναδική που θα μπορούσε να επιτευχθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.