Ισραήλ: To Facebook κατέβασε τη σελίδα του γιου του Νετανιάχου

Οξύμωρο θα έλεγε κανείς, αν σκεφτούμε πως οι ομόθρησκοι του ανά τον κόσμο, Εβραίοι μάχονται κατά της «ρητορικής του μίσους».
|
Yahoo! Owned Content

Πριν από μερικές ημέρες ένας των υιών του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε μια – από τις συνηθισμένες του- αναρτήσεις στο Facebook. Σχολιάζοντας τον πρόσφατο θάνατο δύο ισραηλινών στρατιωτών από έναν ένοπλο Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη υποστήριξε πως θα υπάρξει «εκδίκηση» και τόνισε «Δεν θα υπάρξει ποτέ ειρήνη με τα τέρατα σε ανθρώπινη μορφή που από το 1964 και μετά είναι γνωστοί ως “Παλαιστίνιοι”». Σε άλλες αναρτήσεις του ο Γιαϊρ Νετανιάχου, ο πρωτότοκος γιος του πρωθυπουργού, αναφέρει πως θα ήθελε ένα Ισραήλ χωρίς μουσουλμάνους και «επιχειρηματολόγησε» πως «στην Ισλανδία και την Ιαπωνία, όπου συμπτωματικά δεν ζουν μουσουλμάνοι» δεν σημειώνονται και επιθέσεις.

Το Facebook «κατέβασε» τις αναρτήσεις του, αφού δέχθηκε πλήθος αναφορών στις οποίες οι χρήστες επεσήμαναν πως ο υιος Νετανιάχου είχε κάνει αναρτήσεις που εμπίπτουν στην «ρητορική μίσους» η οποία δεν είναι επιτρεπτή στην κοινότητα του Facebook.

Οξύμωρο θα έλεγε κανείς, αν σκεφτούμε πως οι ομόθρησκοι του ανά τον κόσμο, Εβραίοι μάχονται κατά της «ρητορικής του μίσους». Αλλά μάλλον ο Γιαϊρ Νετανιάχου σκέφτηκε πως κάτι τέτοιο είναι επιτρεπτό εάν αυτοί που στοχοποιούνται είναι Παλαιστίνιοι, Άραβες και μουσουλμάνοι.

Σε κάθε περίπτωση ο νεαρός Νετανιάχου δεν πτοήθηκε και έτσι την περασμένη Παρασκευή επανήλθε, ανεβάζοντας με τη μορφή του screenshot την επίμαχη ανάρτηση και καλούσε τους φίλους του στο Facebook να κοινοποιήσουν την ανάρτηση. Αυτή τη φορά το Facebook ανέστειλε τη λειτουργία του λογαριασμού του για 24 ώρες.

Έτσι άρχισε να «πυροβολεί» στο Τwitter κάνοντας την ίδια ανάρτηση και γράφοντας κατά του Facebook χαρακτηρίζοντας το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ως «αστυνομία σκέψης» και διαμαρτυρόμενος πως έχει επιτρέψει αναρίθμητες αναρτήσεις που καλούν στην καταστροφή του Ισραήλ και στον θάνατο Εβραίων.

Μετά από μια σειρά παραληρηματικών αναρτήσεων λοιπόν, κατέληξε: «Βασικά, μισώ τους αριστερούς όσο με μισούν και εκείνοι. Και τους εύχομαι ό,τι μου εύχονται και αυτοί».

Σημειώνεται πως ο πρωτότοκος γιος του Νετανιάχου, έχει απασχολήσει πολλές φορές τα ΜΜΕ αφού πολύ συχνά προωθεί ακροδεξιές, ριζοσπαστικές απόψεις στα social media, εμπλέκεται σε δημόσιες αντιπαραθέσεις και προκαλεί αντιδράσεις και σχόλια.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι New York Times, η όλο και πιο προκλητική παρουσία του στα social media, προκαλεί ερωτηματικά και στο Ισραήλ σχετικά με τη «γκρίζα ζώνη» μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού βίου σε ό,τι αφορά την «βασιλική οικογένεια» Νετανιάχου-όπως πολλοί αποκαλούν την οικογένεια του ισραηλινού πρωθυπουργού που κυβερνά τη χώρα επί σχεδόν 10 συνεχόμενα χρόνια.

Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περίπτωση του νεαρού Νετανιάχου έχει η επισήμανση της ανταποκρίτριας για πολιτικά και διπλωματικά θέματα της ισραηλίτικης εφημερίδας Globes, al Schneider η οποία αρνείται να δεχθεί το επιχειρήμα πως ο Γιαϊρ Νετανιάχου δεν είναι δημόσιο πρόσωπο αφού ζει από τα λεφτά των ισραηλινών φορολογούμενων.

Σημειώνει μάλιστα πως ο Γιαϊρ είναι ένα από τα άτομα που ανήκουν στον πιο στενό κύκλο του πρωθυπουργού και τονίζει: «Ό,τι λέει ο Γιαϊρ Νετανιάχου, είναι ένδειξη του τι ακούει στο σπίτι ή αντιστρόφως (αυτά που λέει) είναι αυτά που φέρνει στο σπίτι. Είναι αμφίδρομο», επισημαίνοντας με αυτό τον τρόπο τη ρητορική και τις πολιτικές του ίδιου του ισραηλινού πρωθυπουργού.