Το Facebook πρέπει να «σπάσει», λέει ένας από τους συνιδρυτές του

«Η δύναμη του Μαρκ είναι άνευ προηγουμένου».
Adam Hunger / Reuters

Ο Κρις Χιουζ, συνιδρυτής της Facebook Inc. και πρώην συγκάτοικος του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε «σπάσιμο» του κοινωνικού δικτύου, σε άρθρο άποψής του στους New York Times.

«Είμαστε μια χώρα μια παράδοση χαλιναγώγησης των μονοπωλίων, όσο καλές προθέσεις και αν έχουν οι επικεφαλής αυτών των εταιρειών. Η δύναμη του Μαρκ είναι άνευ προηγουμένου και “μη αμερικάνικη”» έγραψε ο Χιουζ την Πέμπτη.

Το Facebook είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, με πάνω από 2 δισ. χρήστες. Επίσης, του ανήκουν το WhatsApp, το Messenger και το Instagram, το καθένα με πάνω από ένα δισ. χρήστες.

Ο Χιουζ ίδρυσε το Facebook το 2004 στο Χάρβαρντ μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και τον Ντάστιν Μόσκοβιτς. Αποχώρησε το 2007 και αργότερα έγραψε σε post του στο LinkedIn πως είχε βγάλει μισό δισεκατομμύριο δολάρια για τα τρία χρόνια δουλειάς του.

«Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που συν-ίδρυσα το Facebook στο Χάρβαρντ, και δεν έχω δουλέψει στην εταιρεία εδώ και μια δεκαετία. Αλλά νιώθω θυμό και ευθύνη» είπε ο Χιουζ, ο οποίος έχει διατελέσει και σύμβουλος online στρατηγικής του Μπαράκ Ομπάμα κατά την προεκλογική καμπάνια του 2008.

Όπως είπε, συναντήθηκε τελευταία φορά με τον Ζάκερμπεργκ το καλοκαίρι του 2017, μήνες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. «Ο Μαρκ είναι καλός, ευγενής άνθρωπος. Αλλά με θυμώνει που η προσήλωσή του στην ανάπτυξη τον οδήγησε να θυσιάσει την ασφάλεια και την κοσμιότητα για τα κλικ» είπε σχετικά. «Και φοβάμαι πως ο Μαρκ περιτριγυρίζεται από μια ομάδα που ενισχύει τις πεποιθήσεις του αντί να τις αμφισβητεί».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα