Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» θα επικρατήσει στη χώρα μέχρι τη Δευτέρα

Αλλά έρχονται «36αρια» από Τρίτη.
Eurokinissi

Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» εξηγεί ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς, θέλοντας να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους ο άστατος καιρός που επικρατεί στη χώρα μας θα συνεχίσει μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουνίου.

«Ο καιρός αυτός οφείλεται σε μια αποκομμένη ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα που συνοδεύεται από επιφανειακό χαμηλό και προκαλεί τον ″καιρό της ψυχρής λίμνης″. Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool σε υψόμετρο 5500 μέτρων στα 500hPa), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα (στα 850mb) σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας, ευνοεί την ανάδευση των αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προπομπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus-Cb). Για τον λόγο αυτό παρατηρούμε ότι ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες», εξηγεί, παραθέτοντας και σχετικό βίντεο για την διαδικασία δημιουργίας των καταιγιδοφόρων νεφών.

Η βόρεια ροή αερίων μαζών από την Ανατολική Ευρώπη προς την περιοχή μας θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή 19 Ιουνίου διατηρώντας τις θερμοκρασίες σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, αναφέρει ο Θ. Κολυδάς.

Η ροή αυτή θα αλλάξει από την Τρίτη 21/6 και η θερμοκρασία θα ανέβει στους 35-36 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: ΕΡΤ

Δημοφιλή