ΔΙΕΘΝΕΣ
06/10/2020 10:05 EEST | Updated 06/10/2020 12:25 EEST

Το Κιργιστάν στα πρόθυρα εξέγερσης: Ακυρώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών μετά από διαδηλώσεις

Διαδηλωτές εισήλθαν σε κυβερνητικά κτίρια.

ASSOCIATED PRESS

 H κεντρική εκλογική επιτροπή του Κιργιστάν ακύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, που είχαν δώσει τη νίκη σε δύο συστημικά κόμματα, μετέδωσε την Τρίτη η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα 24.gk, επικαλούμενη μέλος της επιτροπής. 

Διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τα αποτελέσματα των εκλογών στο Κιργιστάν εισήλθαν σε κτίρια της κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας νωρίς την Τρίτη, απελευθερώνοντας έναν πρώην πρόεδρο, μετέδωσαν τοπικές ιστοσελίδες.

Ο πρόεδρος Σουρονμπάι Τζεενμπέκοφ περιέγραψε τις ενέργειές τους ως μια απόπειρα κάποιων πολιτικών δυνάμεων να καταλάβουν την εξουσία παράνομα, ωστόσο είπε ότι οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο άλλης μιας ψηφοφορίας, καθώς διαδηλώσεις λάμβαναν χώρα σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Οι διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες, άρχισαν αφού δύο συστημικά κόμματα, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται κοντά στον Τζεενμπέκοφ, «σάρωσαν» στις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Η αστυνομία διέλυσε τη διαδήλωση αργά τη Δευτέρα, αλλά οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Μπισκέκ ώρες αργότερα και εισέβαλαν στο κτίριο που στεγάζει τόσο τον πρόεδρο όσο και το κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις τοπικές ιστοσελίδες.

Το κτίριο που είναι γνωστό στη χώρα ως «Λευκός Οίκος» έπιασε για λίγο φωτιά το πρωί της Τρίτης, μα οι φλόγες σβήστηκαν γρήγορα.

Οι διαδηλωτές μετά εισέβαλαν στα αρχηγεία της Κρατικής Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας και απελευθέρωσαν τον πρώην πρόεδρο Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, που καταδικάστηκε σε μακρά φυλάκιση φέτος για διαφθορά, μετά από σύγκρουση με τον διάδοχό του, Τζεενμπέκοφ.

Οργανώσεις της αντιπολίτευσης κατέλαβαν επιπλέον κτίρια, μεταξύ των οποίων το γραφείο του δημάρχου, και όρισαν δικούς τους επικεφαλής εθνικής ασφαλείας και εισαγγελίας και έναν διοικητή του Μπισκέκ, αν και είναι ασαφές πόση εξουσία κατέχουν στα αλήθεια. Αρκετοί κυβερνήτες επαρχιών έχουν παραιτηθεί, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Ένα άτομο σκοτώθηκε και 590 τραυματίστηκαν στις νυχτερινές συγκρούσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ο Τζεενμπέκοφ είπε την Τρίτη πως διέταξε τις δυνάμεις ασφαλεάις να μη χρησιμοποιούν όπλα και να μη «χύσουν αίμα».

Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι διαδηλώσεις άρχισαν την Τρίτη σε αρκετά κέντρα επαρχιών, οι περισσότερες αντικυβερνητικές, ενώ οι υποστηρικτές του Τζεενμπέκοφ συγκεντρώθηκαν στην πόλη Ος στον νότο, όπου ο αδερφός του, Ασιλμπέκ, ζήτησε ενότητα και τάξη.

Η συγκεκριμένη χώρα της κεντρικής Ασίας, με πληθυσμό 6,5 εκατ. κατοίκους και στενός σύμμαχος της Ρωσίας, έχει ιστορικό πολιτικής αστάθειας. Τα τελευταία 15 χρόνια δύο πρόεδροί της έχουν ανατραπεί από εξεγέρσεις.