Το κουδούνι του σχολείου χτυπά: Οδηγίες επιβίωσης για γονείς

Έχει έρθει η ώρα να οργανωθούμε μικροί και μεγάλοι ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Η σχολική πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί καταπιεστική όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για τους γονείς, οι οποίοι προσπαθούν να ισορροπήσουν την οικογενειακή τους ευτυχία μεταξύ διαγωνισμάτων, εργασιών και άπειρων δραστηριοτήτων που κατά κανόνα ακολουθούν την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Και είναι λογικό κάθε γονιός επιθυμεί να δει το παιδί του να εξελίσσεται και να αποκτά όλο και περισσότερες δεξιότητες τις οποίες θα αξιοποιήσει στο μέλλον.

Τι γίνεται όμως με τον καθημερινό Γολγοθά, που λέγεται διάβασμα;

Ανάλογα με το πόσο δομημένη είναι η προσέγγιση ενός συστηματικού και βιωματικού προγράμματος διαβάσματος, επιτυγχάνουμε (ή όχι) να οργανώσουμε τη μελέτη του παιδιού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά και να φροντίσουμε για τη δική μας ψύχραιμη και αντικειμενική αντιμετώπιση των ενδεχόμενων δυσκολιών που αναπόφευκτα συμβαδίζουν με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Έχει έρθει η ώρα λοιπόν να οργανωθούμε μικροί και μεγάλοι ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τέρμα οι τσακωμοί, οι φωνές, οι τιμωρίες, οι εκβιασμοί. Δεν έχουν καμία θέση στο ωρολόγιο πρόγραμμα, γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν εντάσεις και να κλιμακώνουν την έμφυτη άρνηση που έχουν τα παιδιά για το διάβασμα.

Ας επενδύσουμε λοιπόν φέτος σε μία νέα σχέση με τα παιδιά, μία σχέση που θα στηρίζεται στην κατανόηση αλλά και την αναγνώριση των προσπαθειών που κάνει το παιδί.

  • Φροντίζουμε για την τήρηση ενός ισορροπημένου προγράμματος μέσα στην ημέρα, χωρίς να φουσκώνουμε τις υποχρεώσεις τους σε δευτερεύουσες ανάγκες ή εξωσχολικές δραστηριότητες. Φυσικά και είναι απαραίτητο τα παιδιά να αναπτύξουν παράλληλα τα πιθανά ταλέντα τους, αλλά αυτό δεν πρέπει να λειτουργεί σε βάρος των σχολικών τους υποχρεώσεων.

  • Δουλεύουμε με πρόγραμμα, αλλά αφήνουμε ισότιμο χρόνο και στην ξεκούραση. Η διασκέδαση και η χαλάρωση αποτελούν σημαντικούς άξονες για το παιδί και αυτό δεν πρέπει να το υποτιμάμε ή να το στριμώχνουμε στο Σαββατοκύριακο. Βρίσκουμε χρόνο κάθε μέρα να κάνουμε κάτι όμορφο μαζί, που να μας ηρεμεί και να μας δίνει ενέργεια.

  • Ενισχύουμε τη σωστή διατροφή, τη σωστή άσκηση και προσπαθούμε να εμπλουτίζουμε τον κόσμο των παιδιών με εμπειρίες γνωριμίας με νέα ερεθίσματα. Χωρίς όμως άγχος, χωρίς ανταγωνισμό με τους άλλους γονείς, χωρίς ψυχαναγκασμό για τέλεια αποτελέσματα.

Καλή σχολική χρονιά!