«Το Κορίτσι με το Μπαλόνι» του Banksy ξανά στο «σφυρί» σε εξαπλάσια τιμή

Η τιμή που αναμένεται να πιάσει είναι τέσσερις έως έξι φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την πρώτη πώληση.
via Associated Press

Το έργο του Banksy «Το Κορίτσι με το Μπαλόνι, η live αυτοκαταστροφή του οποίου κατά την διάρκεια της δημοπρασίας του το 2018 είχε κάνει τον γύρο του κόσμο, είναι πάλι προς πώληση. Σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s, στις 14 Οκτωβρίου βγαίνει σε δημοπρασία που θα γίνει στο Λονδίνο.

Το έργο που πλέον τιτλοφορείται «Η Αγάπη βρίσκεται στα Σκουπίδια» εκτιμάται ότι θα πωληθεί από 5,5 - 8,3 εκατ. δολάρια. Η τιμή που αναμένεται να πιάσει είναι τέσσερις έως έξι φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την πρώτη πώληση.

Δευτερόλεπτα μετά την πώλησή του, καταστροφέας εγγράφων που ήταν κρυμμένος στο βικτωριανού στιλ πλαίσιο του πίνακα κατέστρεψε το μισό κάτω μέρος που απεικονίζει ένα κοριτσάκι ενώ προσπαθεί να πιάσει ένα κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς. Στο τέλος αυτό που έμεινε ακέραιο από τον πίνακα ήταν μόνο το μπαλόνι σε άσπρο φόντο.

Με την παρέμβαση, που προκάλεσε σεισμό στους κύκλους της τέχνης, ο μυστηριώδης street artist ήθελε να καταγγείλει την «εμπορευματοποίηση» της αγοράς της τέχνης.

Ο Sotheby’s έκανε τότε λόγο για το θεαματικότερο καλλιτεχνικό happening του 21ου αιώνα, τοποθετώντας το στην «κληρονομιά της αντισυστημικής τέχνης που άρχισε με το κίνημα Dada και τον Marcel Duchamp».

«Εκείνη την σουρεαλιστική βραδιά εδώ και τρία χρόνια , έγινα κατά τύχη η προνομιούχος ιδιοκτήτρια του ”Η Αγάπη βρίσκεται στα Σκουπίδια” », υπενθυμίζει η συλλέκτης. «Αλλά τώρα είναι η ώρα να χωριστούμε».

«Το Κορίτσι με το Μπαλόνι», που φιλοτεχνήθηκε το 2002 σε τοίχο του νότιου Λονδίνου, ήταν το αγαπημένο έργο των Βρετανών.

Τα έργα του Banksy φθάνουν σε τιμές ρεκόρ στις δημοπρασίες. Τον περασμένο Μάρτιο, το «Game Changer», έργο προς τιμήν του νοσηλευτικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας πωλήθηκε σε δημοπρασία του Christies έναντι 19,5 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από Guardian

Πήγαινε στην αρχική σελίδα