Το κρίσιμο ζήτημα εγκεφαλικής υγείας που προστάζει να κάνουμε κλινική εξέταση στο αυτί μας

Να θέσουμε τους ελέγχους ακοής και τα ακουστικά βαρηκοΐας ως ισότιμα μέτρα με τις οφθαλμικές εξετάσεις και τα γυαλιά οράσεως.
.
Iparraguirre Recio via Getty Images
.

Σύμφωνα με το Βασιλικό Εθνικό Ινστιτούτο Κωφών (RNID), ένας στους πέντε ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κωφοί, έχουν απώλεια ακοής ή εμβοές.

Κατανεμημένο σε αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι 12 εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κωφοί, έχουν απώλεια ακοής ή εμβοές...

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα δεδομένα από το eargym, ένας στους τρεις ενήλικες φαίνεται ότι θα αισθανόταν ανησυχία ή αμηχανία να φορέσει ακουστικά βαρηκοΐας δημοσίως. Όχι μόνο αυτό, αλλά φαίνεται ότι όσο μεγαλώνουμε, το στίγμα των ακουστικών βαρηκοΐας φαίνεται να επιδεινώνεται.

Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό αν σκεφτεί κανείς ότι η απώλεια ακοής δεν επηρεάζει μόνο τα αυτιά μας.

Οι επιπτώσεις της απώλειας ακοής στην υγεία μας

Στον ιστότοπό της, η οργάνωση Hearing Dogs for Deaf People (που εκπαιδεύει σκύλους σε ζητήματα ακοής ώστε να είναι χρήσιμοι στους ανθρώπους) αναφέρουν: «Όταν οι άνθρωποι έρχονται σε εμάς για βοήθεια, ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η απομόνωση και η μοναξιά. Η απώλεια ακοής απομακρύνει τους ανθρώπους από τις αλληλεπιδράσεις με τους άλλους. Κάνει αδύνατη την κατανόηση αυτών που μουρμουρίζουν ή απομακρύνονται κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Ο ανθρώπινος κόσμος είναι χτισμένος γύρω από την αλληλεπίδραση και την υποστήριξη της κοινότητας, και η κώφωση μπορεί να τα αφαιρέσει όλα αυτά».

Οι άνθρωποι της συγκεκριμένης οργάνωσης επισημαίνουν επίσης ότι η απώλεια ακοής μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται άγχος επειδή μπορεί να μην αντιληφθούν βασικές πληροφορίες που «παραδίδονται», όπως η οδική κυκλοφορία, οι δημόσιες ανακοινώσεις στα αεροδρόμια και, κάτι που μπορεί να προξενεί ανησυχία, οι συναγερμοί πυρκαγιάς.

Επιπροσθέτως, η μη θεραπεία της απώλειας ακοής ή η υπερβολική ντροπή να φορέσουμε ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική έκπτωση.

Σύμφωνα πάλι με το RNID, η απώλεια ακοής είναι ένας από τους μεγαλύτερους (που έχει, ωστόσο, τη δυνατότητα να τροποποιηθεί) παράγοντες κινδύνου όταν πρόκειται για την ανάπτυξη άνοιας.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την ικανότητα των ανθρώπων να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή και να επικοινωνούν με τους φίλους και την οικογένειά τους, βελτιώνοντας την ευημερία τους. Αυτό δυνητικά μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και κοινωνικής απομόνωσης και επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση. Επιπλέον, η έρευνα αρχίζει να υποδεικνύει ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να επιβραδύνουν τη γνωστική έκπτωση για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο άνοιας (όπως τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο)».

Ως εκ τούτου, πρέπει να εντάξουμε στον προγραμματισμό μας τις κλινικές εξετάσεις στα αυτιά μας και την βοήθεια σε ζητήματα ακοής.

Μιλώντας για αυτήν την έρευνα, η 56χρονη Αμάντα Φίλποτ, ειδικός στην υγεία της ακοής, χρήστης ακουστικών βαρηκοΐας και διευθύνων σύμβουλος στο eargym, σχολίασε: «Αν θέλουμε να βάλουμε τέλος στο στίγμα των ακουστικών βαρηκοΐας, πρέπει να θέσουμε τους ελέγχους ακοής και τα ακουστικά βαρηκοΐας ως ισότιμα (μέτρα) όταν αφορά την υγειονομική μας περίθαλψη, με τον ίδιο τρόπο που οι οφθαλμικές εξετάσεις και τα γυαλιά οράσεως θεωρούνται μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας.

Η Φίλποτ πιστεύει ότι πρέπει να επανεξετάσουμε την προσέγγισή μας ως προς τα ακουστικά βαρηκοΐας. Πιστεύει ότι θεωρούνται σύμβολο αδυναμίας, αλλά είπε: «Για μένα, το να φοράω ακουστικά βαρηκοΐας αντιπροσωπεύει μια άρνηση να αφήσω την απώλεια ακοής να κυριαρχήσει στη ζωή μου».