Το λιβυκό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται για τις ελληνικές έρευνες για πετρέλαιο και αέριο

Ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς.
Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς.
POOL New via Reuters

Το υπουργείο Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Λιβύης έβγαλε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις «ανεύθυνες ενέργειες» των ελληνικών αρχών για τη διεξαγωγή ερευνών από διεθνείς εταιρείες για πετρέλαιο και αέριο σε αυτά που χαρακτηρίζονται ως θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Λιβύης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ertnews, στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα επιχειρεί να «εκμεταλλευθεί την λιβυκή κρίση και να επιβάλει τετελεσμένα για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών με την σύναψη συμβολαίων έρευνας υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε μεταξύ μας διαφιλονικούμενη περιοχή».

Επίσης, δηλώνεται πως μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για έναρξη ερευνών από το σκάφος Sanco Swift για λογαριασμό ξένων εταιρειών που υπέγραψαν συμβόλαια με την Ελλάδα, θα «προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».

Υπενθυμίζεται πως η μόνη αρμοδιότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Λιβύης είναι η διεξαγωγή εκλογών, ωστόσο έχει υπογράψει με την Τουρκία μνημόνιο συνεργασίας για έρευνες για υδρογονάνθρακες. Επίσης, η Άγκυρα έχει υπογράψει με την Τρίπολη και το παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες με τη Λιβύη, έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Δένδιας είχε πετάξει στην Τρίπολη, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μένφι, όμως η υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Νάιλα Μανγκούς, προσπάθησε να επιβάλει με την παρουσία της στο αεροδρόμιο συνάντηση μαζί της, με αποτέλεσμα να διακόψει το ταξίδι του στην Τρίπολη και να πετάξει στη Βεγγάζη.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφερόταν πως «η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα