Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη: Γιατί ακυρώθηκε η συνάντηση Δένδια- Μένφι στην Τρίπολη

Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε άμεση απογείωση του αεροσκάφους για τη Βεγγάζη.
.
.
Eurokinissi

Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι στην Τρίπολη.

Σε λακωνική ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται πως «η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά».

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης ο κ. Δένδιας προχώρησε στη δωρεά 30.000 εμβολίων, επισημαίνοντας πως, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τον λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19, δωρίζοντας επιπλέον εμβόλια, σε συνέχεια δωρεάς 200.000 εμβολίων τον Αύγουστο του 2021. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δωρίσει ακόμα περισσότερα εμβόλια, όσα μπορεί να απορροφήσει η Λιβύη», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι μια κίνηση για το κοινό καλό και ένα αγαθό στο οποίο όλοι οι πολίτες στον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση». Επεσήμανε δε ότι η πραγματικότητα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχε συναντήσει στην πρώτη του επίσκεψη.

Τι συνέβη στην Τρίπολη

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την άμεση απογείωση του για τη Βεγγάζη, χωρίς να υπάρξει αποβίβαση.

Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Όμως, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς, με τον υπουργό να αποφασίζει να αναχωρήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Μπορέλ: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την υπογραφή μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου της συμφωνίας μίσθωσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης, έτσι όπως αυτή οριοθετήθηκε με το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σε τουρκικές εταιρείες για πραγματοποίηση ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο είχε καταθέσει σχετική ερώτηση ζητώντας τη λήψη μέτρων για τη συμφωνία αυτή, που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενός πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη», αναφέρει στην απάντησή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Ενώ για την πρόσφατη συμφωνία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων καλεί την Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών όλων των παράκτιων κρατών συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που γεννώνται από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές αυτές», καταλήγει ο κ. Μπορέλ.

Δημοφιλή