Το μεγάλο μυστικό για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα συμπληρώματα σιδήρου

Το αποκάλυψε γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας.
Akaradech Pramoonsin via Getty Images

Η λήψη βιταμινών είναι μια αρκετά απλή διαδικασία σωστά; Ας λάβουμε μια την ημέρα με φαγητό, και όσο περισσότερο το κάνουμε, τόσο καλύτερα θα αισθανόμαστε συνολικά;

Κι όμως, σύμφωνα με γιατρό του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας), όταν πρόκειται για συμπληρώματα σιδήρου, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

O δρ. Καράν Ραγκαραγιάν, γνωστός ευρύτερα ως Καράν Ραγιάν, είναι ένας χειρούργος του NHS και ενεργός στο Tik Tok ο οποίος έκανε και μια ανάρτηση σχετική με τα συμπληρώματα σιδήρου και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθηθούμε.

Τι θα πρέπει να ξέρουμε σε σχέση με την αύξηση της ποσότητας σιδήρου που λαμβάνουμε:

Ο ίδιος ξεκίνησε λέγοντας: «Δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς από μια πραγματική έλλειψη σιδήρου».

Ενώ υπάρχουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το σπανάκι, η αναπλήρωση των επιπέδων σιδήρου μας μόνο μέσω αυτών δεν θα είναι αποτελεσματική.

Ο χειρουργός λέει ότι για να αποκατασταθούν τα αποθέματα σιδήρου από μια κατάσταση ανεπάρκειας, θα χρειαστούμε περίπου 100-200 g σιδήρου την ημέρα, κάθε μέρα, για αρκετές εβδομάδες ή περισσότερο.

Για να το βάλει αυτό στο πλαίσιο, είπε: «Αυτό ισοδυναμεί με το να τρώμε έξι κιλά μαγειρεμένα ρεβίθια ή πέντε κιλά μοσχάρι κάθε μέρα».

Ενώ διαβεβαιώνει ότι η διατροφή μπορεί να είναι συμπληρωματική για τη θεραπεία της έλλειψης σιδήρου, πιθανότατα θα χρειαστούμε συμπληρώματα σιδήρου.

Προσθέτει ότι εάν λαμβάνουμε συμπληρώματα, η λήψη τους κάθε δεύτερη μέρα είναι πιο αποτελεσματική από τη λήψη τους κάθε μέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η εναλλακτική ημερήσια δόση βελτιώνει την απορρόφηση σιδήρου περισσότερο από την ημερήσια δόση.

Παροτρύνει, ωστόσο, εάν έχουμε έλλειψη σιδήρου να καταλάβουμε ποια είναι η βασική αιτία, διαφορετικά απλώς (να ξέρουμε ότι) «κλείνουμε πρόχειρα τις τρύπες».

Εάν πρόκειται να αρχίσουμε να λαμβάνουμε συμπληρώματα σιδήρου, το Medical News Today προειδοποιεί: «Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα».

«Οι ειδικοί προτείνουν ότι ο μη απορροφημένος σίδηρος στο έντερο μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση των κοπράνων και άλλες γαστρεντερικές παρενέργειες, όπως πόνο και φούσκωμα».

Αν μας συμβεί κάτι τέτοιο, ας μιλήσουμε με τον γιατρό μας.

Σημάδια έλλειψης σιδήρου

Σύμφωνα με το NHS, τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

κούραση και έλλειψη ενέργειας

δυσκολία στην αναπνοή

αξιοσημείωτοι καρδιακοί παλμοί (αίσθημα παλμών)πιο χλωμό από το συνηθισμένο δέρμα

πονοκέφαλοι

να ακούμε βόμβους ή συριγμούς μέσα στο κεφάλι μας (εμβοές)

περίεργη γεύση φαγητού

αίσθημα φαγούρας

μια πονεμένη γλώσσα

τριχόπτωση – παρατηρούμε ότι φεύγουν περισσότερες τρίχες όταν βουρτσιζόμαστε ή λουζόμαστε

επιθυμία κατανάλωσης φαγητών που δεν είναι τρόφιμα, όπως χαρτί ή πάγο (pica)

δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)

επώδυνες ανοιχτές πληγές (έλκη) στις γωνίες του στόματός σας

αλλαγές στα νύχια, όπως νύχια σε σχήμα κουταλιού

σύνδρομο ανήσυχων ποδιών