Το «μπλε», το «βιβλιαράκι» και οι 195 κατηγορούμενοι

Για την έκδοση κάθε εγγράφου ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον 30.000 ευρώ.
sdv
sdv
Eurokinissi

Τουλάχιστον 200 ταυτότητες και 135 διαβατήρια είχαν εκδώσει με πλαστά δικαιολογητικά τα μέλη του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων, το οποίο αποκάλυψε η έρευνα των Αδιάφθορων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ήδη οι αρχές έχουν ταυτοποιήσει τα πραγματικά στοιχεία 35 ατόμων, οκτώ από τα οποία συνελήφθησαν σε χώρες της Ζώνης Σένγκεν για διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών, ενώ σε βάρος άλλων δύο εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα της Ιντερπόλ.

Στην κατοχή 37χρονου, ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονίας στις 16 Νοεμβρίου στο πρατήριο καυσίμων της συζύγου του και στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών, εντόπισαν ταυτότητα, την οποία είχαν εκδώσει μέλη του κυκλώματος.

Στη δικογραφία δεν περιλαμβάνονται μόνον τα ονόματα των είκοσι συλληφθέντων, αλλά συνολικά 195 κατηγορούμενοι από τους οποίους 21 είναι αστυνομικοί, δύο απόστρατοι της ΕΛ.ΑΣ, μία υπάλληλος ληξιαρχείου και 171 ιδιώτες.

ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την έρευνα των στελεχών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της οργάνωσης κατηύθυνε τα υπόλοιπά μέλη και συντόνιζε τις ενέργειές τους, έφερνε σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με τα «αρμόδια» μέλη της οργάνωσης και καθόριζε το χρηματικό ποσό, που έπρεπε να καταβληθεί για την έκδοση των εγγράφων.

Παράλληλα, με τη συνδρομή του δεύτερου ηγετικού στελέχους και υπαλλήλων δημοτολογίων και ληξιαρχείων, αναζητούσαν την κατάλληλη οικογενειακή μερίδα, κυρίως Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. ή προέβαιναν στην κατάρτιση τέτοιων μερίδων, μέσω δήλωσης εικονικών γάμων και γεννήσεων στο εξωτερικό, με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών αλλοδαπών Αρχών.

sdv
sdv
ΕΛ.ΑΣ.

Επιπρόσθετα, καθοδηγούσε τους «πελάτες», προκειμένου να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας, διεύθυνση η οποία να εμπίπτει στην εδαφική αρμοδιότητα συγκεκριμένου Τμήματος Ασφαλείας ή Γραφείου Διαβατηρίων, στο οποίο ο αρμόδιος αστυνομικός να ήταν μέλος της οργάνωσης.

Κατά τις συνομιλίες τους τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κώδικες επικοινωνίας με χαρακτηριστικές λέξεις για τα έγγραφα που εξέδιδε. Συγκεκριμένα, ως «μπλε» ανέφεραν το δελτίο ταυτότητας και ως «βιβλιαράκι» το διαβατήριο, ενώ όπως διαπιστώθηκε, πολλές από τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποίησαν στην έκδοση των εγγράφων, ήταν καταχωρημένες τηλεφωνικές συνδέσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

ΕΛ.ΑΣ.

Για την έκδοση κάθε εγγράφου ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον 30.000 ευρώ.

Στο γραφείο αξιωματικού Τμήματος Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής οι Αδιάφθοροι εντόπισαν 320.000 ευρώ, ενώ συνολικά έχουν κατασχέσει περισσότερα από εξακόσιες χιλιάδες.

Οι είκοσι συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν σταδιακά την Παρασκευή και το Σάββατο.

sdv
sdv
ΕΛ.ΑΣ.