Το πιο πολύτιμο μυστικό για ανέμελες διακοπές μακριά από δυσάρεστες σκέψεις

Αν θέλουμε αυθεντικές και δεν μας αρκούν μονάχα όχι ψηφιακές αναμνήσεις.
ljubaphoto via Getty Images

Ο χρόνος που αφιερώνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στο να τσεκάρουμε τα mail της δουλειάς, τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να θεωρηθεί ευεργετικός για τη διάθεσή μας. Το αντίθετο μάλλον, καθώς συνήθως μας αναστατώνει.

Επιπλέον, όταν κάνουμε διακοπές, είτε μόνοι, είτε με φίλους, είτε με την οικογένειά μας, είναι κρίμα να χάνουμε όλες αυτές τις πολύτιμες στιγμές, κοιτάζοντας απορροφημένοι σε μια οθόνη.

Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που το φινλανδικό νησί Ulko-Tammio, ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις διακοπές τους. Και δυστυχώς, όσο έχουμε τα τηλέφωνά μας στο χέρι, είμαστε απόντες από το παρόν.

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα παράπονα στο mail της δουλειάς, με δυσάρεστες ειδήσεις ή με ψηφιακούς φίλους που oριακά δεν γνωρίζουμε, δεν αντιλαμβανόμαστε όλα τα ωραία που εκτυλίσσονται στην πραγματική ζωή.

«Σκοπός των διακοπών είναι να αλλάξουμε παραστάσεις, να εκτεθούμε σε κάτι νέο, κάτι διαφορετικό και να εμπλακούμε με όλο μας το είναι σε αυτά τα διαφορετικά νευρωνικά μονοπάτια», μας συμβουλεύει η Κάρντερ Στουτ, ψυχολόγος με έδρα το Λος Άντζελες.

Κι αν πράγματι το νόημα των διακοπών βρίσκεται στο να βιώσουμε κάτι ολότελα καινούργιο, πώς θα το πετύχουμε κολλημένοι στα κινητά μας τηλέφωνα;

Προκειμένου να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από τη συνήθεια να τσεκάρουμε διαρκώς το κινητό μας, οι ειδικοί μοιράζονται στη HuffPost μερικές υπερπολύτιμες συμβουλές, που μπορούμε να εφαρμόσουμε από το επόμενο κιόλας ταξίδι.

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά

Αν δεν μπορούμε να αφήσουμε το κινητό στο σπίτι ή να το κρατήσουμε απενεργοποιημένο, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να μην είναι η συσκευή μας το πρώτο πράγμα που θα πιάσουμε στο χέρι μας με το που ξυπνήσουμε. Ας αποφύγουμε να τσεκάρουμε τη συσκευή μας ακόμα και μετά το πρωινό ή για όσο περισσότερο χρόνο αντέξουμε. Ήδη από την πρώτη μέρα μακριά από το κινητό θα αισθανθούμε το άγχος να μειώνεται.

Ακόμη, μπορούμε να ορίσουμε αυστηρά συγκεκριμένες ώρες που επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας και να ενημερώσουμε και τους στενούς φίλους ή τους συγγενείς μας. Έτσι θα είμαστε βάβαιοι πως δεν πρόκειται να χάσουμε καμία σημαντική είδηση από από το σπίτι.

Αν χρειαζόμαστε το κινητό μόνο για να βγάζουμε φωτογραφίες, υπάρχει λύση

Εάν όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, βασιζόμαστε στο smartphone μας για την λήψη φωτογραφιών κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπορούμε να συνεχίσουμε κανονικότατα να απαθανατίζουμε στιγμές, χωρίς ενοχλητικές ειδοποιήσεις. Πώς; Βάζοντας το κινητό σε λειτουργία πτήσης. Έτσι θα έχουμε πρόσβαση στην κάμερα, χωρίς να λαμβάνουμε εισερχόμενα μηνύματα και ειδοποιήσεις που απειλούν να μας χαλάσουν τη διάθεση.

Ορίζουμε κάθε μέρα ένα διαφορετικό άτομο της παρέας ως «νόμιμο κάτοχο κινητού»

Εάν αισθανόμαστε άγχος μήπως χαθούμε στον δρόμο για την απόκρυφη παραλία ή πως δεν μπορούμε να δούμε τις κριτικές, ώστε να εντοπίσουμε το «τίμιο» εστιατόριο, αυτή η μέθοδος μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Απλώς θα το κάνουμε ένας-ένας.

Όταν δεν είναι η μέρα μας να έχουμε το κινητό επάνω μας, το αφήνουμε στο ξενοδοχείο. Αν η συσκευή είναι μπροστά στα μάτια μας, υπάρχει πάντα η τάση να θέλουμε να ρίξουμε μια ματιά. Γιατί να βάζουμε τον εαυτό μας σε αυτό τον πειρασμό;

Ας απενεργοποιήσουμε το Wi-Fi

Αυτό δεν υπάγεται πάντοτε στις διαθέσιμες επιλογές, καθώς δεν μπορούμε για παράδειγμα να απενεργοποιήσουμε το Wi-Fi του ξενοδοχείου. Ωστόσο όπου είναι δυνατό, οι ειδικοί συνιστούν να κάνουμε μια προσπάθεια. Αν μένουμε σε Airbnb ή σε μεμονωμένες κατοικίες με παρόμοιο σύστημα ενοικίασης, είναι το μόνο εύκολο.

Κι αν δεν μπορούμε να το έχουμε απενεργοποιημένο όλη μέρα, ορίζουμε ότι από μια ώρα και μετά θα πατήσουμε το κουμπί από το on στο off, προκειμένου να απολαύσουμε το μαγευτικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε και κυρίως, τη συντροφιά με τους ανθρώπους μας.

Και δηλαδή γιατί είναι τόσο σημαντικό να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία

Είναι πολύ δύσκολο να είμαστε παρόντες στη στιγμή, ενώ χαζεύουμε στο κινητό. Επιπλέον, όταν κάνουμε διακοπές και αντί να κοιτάζουμε αχόρταγα το τοπίο γύρω μας, περιηγούμαστε στις φωτογραφίες, τις αναρτήσεις και τις ζωές των ξένων, δεν αφήνουμε ελεύθερες τις αισθήσεις μας. Έτσι δεν κοιτάζουμε το καταπληκτικό περιβάλλον, δεν μυρίζουμε το πεντανόστιμο φαγητό και τη μυρωδιά των λουλουδιών, ούτε νιώθουμε την αίσθηση της άμμου. Έτσι είναι λες και στην πραγματικότητα, δεν πήγαμε ποτέ διακοπές

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ

LOADINGERROR LOADING