Το sms γιορτάζει τα 30ά του γενέθλια

3 Δεκεμβρίου 1992 στάλθηκε το πρώτο SMS και έγραφε «Καλά Χριστούγεννα».
Leland Bobbe via Getty Images

Το γραπτό μήνυμα, το sms, γιορτάζει τα 30ά του γενέθλια. Το πρώτο στάλθηκε σε ένα κινητό τηλέφωνο από μηχανικό της Vodafone στο Μπέρκσαϊρ της Μεγάλης Βρετανίας στις 3 Δεκεμβρίου 1992.

Στάλθηκε για να τεστάρει την τεχνολογία και έγραφε «Καλά Χριστούγεννα».

Ο Νέιλ Παπγουόρθ το έστειλε σε ένα από τα αφεντικά της εταιρείας, τον Ρίτσαρντ Ζάρβις, ο οποίος ήταν σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι. Δεν πήρε ποτέ απάντηση.

Το τηλέφωνο του Ζάρβις, ένα νέο (τότε) Orbitel 901 και ζύγιζε 2,1 κιλά, αναφέρει το BBC.

Στο απόγειο των sms, οι χρήστες αντάλλασσαν δισεκατομμύρια μηνύματα κάθε χρόνο και το 2010 η λέξη «sms» μπήκε στο λεξικό.

Σύμφωνα με τη Statista, το 2021 στάλθηκαν 40 δισεκατομμύρια sms στη Βρετανία από 150 δισεκατομμύρια το 2012.

Αντίθετα, καθημερινά αποστέλλονται 100 δισεκατομμύρια μηνύματα WhatsApp παγκοσμίως.

Ωστόσο, τα μηνύματα sms δεν είναι κρυπτογραφημένα και επομένως δεν θεωρούνται ασφαλή.

Αρχικά, ένα SMS θα μπορούσε να είναι μόνο κείμενο, έως 160 χαρακτήρες. Η ιδέα γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια μέχρι να σταλεί κάποιο σε μια φορητή συσκευή.

Τα περισσότερα πρώτα τηλέφωνα είχαν αριθμητικά πληκτρολόγια, με δύο ή τρία γράμματα συνδεδεμένα σε κάθε αριθμό και ήταν πιο χρονοβόρο να στείλει κάποιος μήνυμα. Για το γράμμα Γ για παράδειγμα έπρεπε ο χρήστης να πληκτρολογήσει το 1 τρεις φορές.

«Οι κατασκευαστές συσκευών δεν περιλάμβαναν κατάλληλα πληκτρολόγια QWERTY επειδή τα κινητά ήταν μόνο για να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις και να λαμβάνουν μηνύματα, αλλά όχι να τα στέλνουν», δήλωσε ο Νάιγκελ Λίντζ, καθηγητής τηλεπικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ.

Το 1994, όμως το πρώτο κινητό τηλέφωνο Nokia με πληκτρολόγιο T9 έκανε τα SMS πιο εύκολα στη χρήση.

Ο Μπεν Γουντ, επικεφαλής αναλυτής στο CCS Insight, θυμήθηκε ότι έδωσε σεμινάρια εκπαίδευσης σχετικά με τον τρόπο αποστολής και λήψης μηνυμάτων κειμένου.

Πλέον οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας τα τηλέφωνά τους παρά μιλώντας σε αυτά. Τα sms ήταν αναμφισβήτητα ο καταλύτης για αυτή τη μετάβαση λένε σήμερα οι ειδικοί.

«Αυτές τις μέρες οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας τα τηλέφωνά τους παρά μιλώντας σε αυτά. Τα SMS ήταν αναμφισβήτητα ο καταλύτης για αυτή τη μετάβαση.»

Δημοφιλή