Το Βέλγιο ξεκινά έρευνα για πιθανή ρωσική ανάμειξη στις επερχόμενες ευρωεκλογές

«Ο στόχος της Μόσχας είναι να βοηθήσει στην εκλογή περισσότερων φιλορώσων υποψηφίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε ο Βέλγος πρωθυπουργός.
Άνθρωποι περπατούν κάτω από ένα πανό που διαφημίζει τις ευρωεκλογές έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 24 Ιανουαρίου 2024.
Άνθρωποι περπατούν κάτω από ένα πανό που διαφημίζει τις ευρωεκλογές έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 24 Ιανουαρίου 2024.
via Associated Press

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο ανακοίνωσε την Παρασκευή τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την υποψία ρωσικής ανάμειξης στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, λέγοντας ότι η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας του επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός δικτύου που προσπαθεί να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν την ύπαρξη φιλορωσικών δικτύων παρέμβασης με δραστηριότητες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και επίσης εδώ στο Βέλγιο», δήλωσε ο Ντε Κρο, η χώρα του οποίου ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ντε Κρο δήλωσε ότι οι βελγικές υπηρεσίες συνεργάζονται στενά με τις τσεχικές αρχές μετά την αποκάλυψη εκεί μιας επιχείρησης φιλορωσικής επιρροής. Είπε ότι η έρευνα έδειξε ότι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσεγγίστηκαν και τους προσφέρθηκαν χρήματα για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα.

«Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών μας, οι στόχοι της Μόσχας είναι πολύ σαφείς. Ο στόχος είναι να βοηθήσουν στην εκλογή περισσότερων φιλορώσων υποψηφίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ενισχύσουν μια συγκεκριμένη φιλορωσική αφήγηση σε αυτό το θεσμικό όργανο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι ευρωεκλογές διεξάγονται στις 6-9 Ιουνίου για την εκλογή του νέου κοινοβουλίου της ΕΕ.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο στόχος είναι πολύ σαφής: Μια αποδυναμωμένη ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία εξυπηρετεί τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης και αυτός είναι ο πραγματικός στόχος όσων έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες εβδομάδες».

Αναφερόμενος στην έρευνα των βελγικών εισαγγελέων, ο Ντε Κρο σημείωσε ότι «οι πληρωμές σε μετρητά δεν έγιναν στο Βέλγιο, αλλά η παρέμβαση».

«Πρόκειται για σοβαρές ανησυχίες και γι′ αυτό ανέλαβα δράση», δήλωσε. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτού του είδους τη ρωσική απειλή ανάμεσά μας. Πρέπει να δράσουμε και πρέπει να δράσουμε τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ».

Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι ύποπτος. Οι βελγικές αρχές αποκάλυψαν τον Δεκέμβριο του 2022 μια επιχείρηση επηρεασμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή αξιωματούχων από το Κατάρ. Η κυβέρνηση του Κατάρ έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Δημοφιλή