ΔΙΕΘΝΕΣ
19/03/2019 18:57 EET | Updated 19/03/2019 19:09 EET

Κάρεν Ούλινμπεκ: Η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με το «Αμπέλ» των μαθηματικών

Οι θεωρίες της ανέτρεψαν την αντίληψή μας για τις ελάχιστες επιφάνειες.

AFP
Η Αμερικανίδα Κάρεν Ούλινμπεκ

Το βραβείο Abel των Μαθηματικών δόθηκε για πρώτη φορά σήμερα σε μια γυναίκα, στην Αμερικανίδα Κάρεν Ούλινμπεκ, ειδική στις μερικές διαφορικές εξισώσεις, ανακοίνωσε η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων.

«Η Κάρεν Ούλινμπεκ λαμβάνει το βραβείο Abel 2019 για το θεμελιώδες έργο της στη γεωμετρική ανάλυση και στη gauge theory (Θεωρία βαθμίδας) που άλλαξε ριζικά το μαθηματικό τοπίο», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Αμπελ, ο Χανς Μούντε-Καας.

″Οι θεωρίες της ανέτρεψαν την αντίληψή μας για τις ελάχιστες επιφάνειες, όπως αυτές που σχηματίζονται από σαπουνόφουσκες και πιο γενικά προβλήματα ελαχιστοποίησης σε πολυδιάστατους χώρους”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η 76χρονη Κάρεν Ούλινμπεκ από το Κλίβελαντ έχει διακριθεί στην πανεπιστημιακή έρευνα ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και στο Institute for Advanced Study (IAS) στις ΗΠΑ.

Η Ούλινμπεκ «επεξεργάστηκε εργαλεία και μεθόδους ανάλυσης που πλέον ανήκουν στην εργαλειοθήκη κάθε γεωμέτρη και αναλυτή», υπογράμμισε η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων.

Πρόκειται για μια προσωπικότητα που πρωτοστατεί για την ισότητα των φύλων στις επιστήμες και στα μαθηματικά.

Είναι η πρώτη γυναίκα που τιμάται με το βραβείο Abel, που θεσπίστηκε το 2003 από τη νορβηγική κυβέρνηση με στόχο να αντισταθμίσει την απουσία του βραβείου Νόμπελ Μαθηματικών. Φέρει το όνομά του νορβηγού μαθηματικού Νιλς Χέντρικ ’Αμπελ (1802-1829).

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 6 εκατομμυρίων κορωνών (620.000 ευρώ/ 700.000 δολάρια) και είναι μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις παγκοσμίως στον τομέα των Μαθηματικών μαζί με το μετάλλιο Fields, που δίνεται κάθε τέσσερα χρόνια.

«Μια ομότιμη καθηγήτρια Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο ’Οστιν, η Κάρεν Ούλινμπεκ, έλαβε το ανώτατο διεθνές βραβείο των μαθηματικών για το 2019 της Νορβιγικής Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων. Επί τρεις και πλέον δεκαετίες στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, η Κάρεν Ούλινμπεκ πραγματοποίησε έρευνα που ανέτρεψε την γεωμετρική ανάλυση και τα μαθηματικά συνολικά. Είναι μια εμπνευσμένη δασκάλα και μέντορας χιλιάδων φοιτητών του UT τους οποίους παρότρυνε για να επιτύχουν σπουδαίες επιδόσεις στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους ζωή. Το Βραβείο Αμπελ είναι η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση στα μαθηματικά και η Καθηγήτρια Ούλινμπεκ το άξιζε απολύτως», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του πανεπιστημίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ