«Τουταγχαμών, ο θησαυρός του Φαραώ» στο Παρίσι

Από τα 150 εκθέματα, τα 50 βγαίνουν πρώτη φορά από την Αίγυπτο.

Τουλάχιστον 130.000 εισιτήρια έχουν προπωληθεί για την έκθεση «Τουταγχαμών, ο θησαυρός του Φαραώ» που εγκαινιάζεται το Σάββατο 23 Μαρτίου στο πολιτιστικό κέντρο Grande Halle του πάρκου Βιλέτ, στο βόρειο Παρίσι, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Προβλέπουν δε, ότι έως την ημέρα των εγκαινίων τα εισιτήρια θα ξεπεράσουν τα 150.000.

Περισσότερα από 150 κομμάτια -χρυσά κοσμήματα, έργα χαρακτικής, γλυπτά, τελετουργικά αντικείμενα- από τον θησαυρό του Τουταγχαμών, τα 50 εκ των οποίων βγαίνουν για πρώτη φορά από την Αίγυπτο, θα εκτεθούν σε μια σκηνογραφία που σχεδιάστηκε ειδικά για την έκθεση.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Χάλεντ Ελ Ανάνι αναμένεται να επισκεφθεί την έκθεση την Πέμπτη.

Το Παρίσι είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας της εν λόγω έκθεσης (μετά το Λος ’Αντζελες) που αναμένεται να ταξιδέψει σε 10 μεγάλες πόλεις, η λίστα με τις οποίες δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.

Η μεταφορά ενός μέρους των συλλογών του μουσείου που βρίσκεται στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου στο μελλοντικό Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο της Γκίζας το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του σε τρία με τέσσερα χρόνια, επέτρεψε σε έναν περιορισμένο αριθμό σημαντικών αντικειμένων να βγουν κατ΄εξαίρεση από την Αίγυπτο.

Το 1967, η έκθεση «Ο Τουταγχαμών και η εποχή του» στη Γαλλία με 45 εκθέματα που είχε εγκαινιασθεί από τον υπουργό Πολιτισμού Αντρέ Μαλρό (Ιανουάριος 1959-Ιούνιος 1969) παρουσία του πρεσβευτή της Αιγύπτου στη Γαλλία ήταν ένα σημαντικό γεγονός, σε σημείο που είχε χαρακτηριστεί «η έκθεση του αιώνα».

Τεράστιες ουρές είχαν σχηματιστεί έξω από το Πτι Παλαί στο Παρίσι για τους θησαυρούς του Φαραώ, οι οποίοι προσέλκυσαν 1,24 εκατομμύριο επισκέπτες, αριθμό-ρεκόρ.

Το 1976 μια άλλη έκθεση για τον Ραμψή Β΄στο Γκραν Παλαί είχε επιτρέψει μια νέα έξοδο από την Αίγυπτο αντικειμένων του περίλαμπρου τάφου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Δημοφιλή