ΔΙΕΘΝΕΣ
13/10/2020 07:17 EEST

Αποζημίωση «μαμούθ» ζητά αφροαμερικανός που σύρθηκε με σχοινί στον δρόμο από έφιππους αστυνομικούς

Μια εικόνα που θύμισε σκλαβοπάζαρο σκοτεινών εποχών.

Youtube

Στις 3 Αυγούστου του 2019, μήνες πριν δολοφονηθεί ο Τζορτζ Φλόιντ, υπήρξε ένα ειδεχθές περιστατικό που θα μπορούσε να καταλήξει και θανατηφόρο. 

Σε βίντεο που είχε κυκλοφορήσει φαινόταν δεμένος ένας Αφροαμερικανός άντρας να περιφέρεται στους δρόμους του Γκάλβεστον του Τέξας από δύο έφιππους αστυνομικούς, ανακαλώντας εικόνες από την εποχή της μαύρης δουλείας.

Πλέον, ο 44χρονος Ντόναλντ Νίλι, μετά την ταπείνωση που βίωσε από τις τοπικές αρχές έχει τη δύναμη να τους «σύρει» στα δικαστήρια, διεκδικώντας το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. 

Όπως μεταδίδει το τοπικό δίκτυο KPRC, παραθέτοντας τμήματα της μηνυτήριας αναφοράς, «ο Neely ένιωσε όπως οι σκλάβοι κάποτε. Βίωσε φόβο, καθώς ένα από τα άλογα φερόταν επικίνδυνα, κάνοντάς τον να πιστέψει πως θα τον έσερνε στον δρόμο».

Οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει τον άστεγο εκείνη την εποχή Νίλι επειδή κοιμόταν στο πεζοδρόμιο, κατηγορώντας τον για καταπάτηση ιδιοκτησίας. Κατηγορίες που αποσύρθηκαν αργότερα, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά.

Οι εικόνες είχαν κάνει πέρυσι τον γύρο του κόσμου, πυροδοτώντας οργή από πολλές κατευθύνσεις. Η έρευνα των Texas Rangers κατέληξε μάλιστα πως οι δύο αστυνομικοί δεν είχαν κάνει κάτι το μεμπτό, κάτι που να δικαιολογεί ποινική δίωξη. Ούτε καν πειθαρχικό παράπτωμα δεν το χαρακτήρισαν.

Όλα πλέον θα κριθούν στις 7 Ιανουαρίου του 2021. 

 

(Με πληροφορίες από CBS News)